Namirnice koje ne treba da jedeš uveče

Sigurno vam se nekad desilo da pred spavanje osetite iznenadni „napad“ gladi. Preporučljivo je da umesto obroka pred spavanje popijete čašu mleka ili „gricnete“ nešto zdravo, a evo i šta ne bi trebalo da jedete pred spavanje.

Pica i testenine

Trebalo bi da ovu hranu izbegavate uveče jer je prilično teška za varenje, a osim toga, i visokokalorična. Kada spavate, odmara se celo telo, i stomak,
u čemu mu pica i testenine nimalo neće pomoći.

Sladoled

Ova poslastica puna je masti i šećera, što je „prečica“ ka višku kilograma. Ukoliko pred spavanje unesete količinu masti i šećera koji se nalaze u sladoledu, vaš organizam neće biti sposoban da sagori sve kalorije, zbog čega će ih samo „skladištiti“ u stomaku. To znači, ukoliko ne želite višak kilograma, ne bi trebalo da jedete sladoled i slatkiše uopšte pred spavanje.

Slatkiši

Kolači i čokoladice su prepuni šećera i trebalo bi ih izbegavati iz istog razloga zbog koga sladoled ne bi trebalo jesti uveče. Dok je crna čokolada zdravija, ni ona nije dobar izbor kada želite da „prezalogajite“ pred spavanje jer u sebi sadrži kofein, zbog čega verovatno nećete moći da zaspite. Ukoliko vam se u sitne sate jede nešto slatko, predlažemo da se ipak držite voća, a ujutru uživajte u svojoj omiljenoj poslastici.

Sir

Ovo je jedna od najgorih namirnica koje možete da pojedete pre nego što legnete u krevet, naročito ako imate problem sa gorušicom. Sir je prilično „teška“
namirnica, zbog čega je želucu teško uveče da je svari. Zato, preko dana uživajte u svom omiljenom siru, ali uveče to ne bi trebalo da radite.

Kafa

Pored namirnica koje nisu preporučljive uveče, trebalo bi da izbegavate i da pijete kafu pred spavanje. U suprotnom, verovatno ćete odjednom imati dovoljno
energije da čistite kuću ili radite nešto drugo u vreme kada bi trebalo da spavate, pa vaš organizam sutradan neće biti dovoljno odmoran.

izvor: http://mondo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here