Model tanjira ili – kako se hraniti zdravo

  Američka vlada je prepoznala da je gojaznost poprimila razmere epidemije i da je sve više ljudi obolelih od bolesti povezanih sa gojaznošću. Pošto čuvene piramide ishrane nisu donele mnogo promena u svesti šire javnosti o zdravoj ishrani, USDA razvija takozvani “model tanjira”. Model tanjira je krajnje jednostavan i uprošćen način, a opet suštinski tačan, da se običnom građaninu stavi do znanja kako bi trebao izgledati njegov obrok. Pridržavajući se ovih jednostavnih pravila, može se unaprediti ishrana, a samim tim i zdravlje svake individue.

  Na sajtu choosemyplate.gov možete naći detaljne instrukcije o tome koje namirnice i u kojoj količini treba koristiti, a mi vam ovde dajemo neke opšte smernice.

  Najbolje je da se povrće koristi sveže, kuvano, zamrznuto ili pasterizovano. Poželjno je koristiti žitarice od celog zrna. Proteine unositii kroz ribu i morske plodove, crveno meso, piletinu, jaja, orašasto voće i leguminoze. Koristiti maslinovo, suncokretovo ili kanola ulje, a izbegavati puter, mlečne i životinjske masti.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here