NAPUŠTENA MESTA: Gradovi duhova

Gradovi duhova su naselja koja su izgubila kompletno stanovništvo usled prirodne ili društvene katastrofe.Neki od njih vremenom postanu turističke atrakcije dok drugi bivaju zabranjeni za posetioce. Upoznajte neke od najzanimljivijih gradova duhova širom sveta.

Dalol (Etiopija) – grad rudnika

Lociran u blizini Dalol vulkana, ovaj grad je bio centar rudnika soli, a napušten je šezdesetih godina prošlog veka. Zgrade u Dalolu su bile sačinjene upravo od blokova soli.

Takođe, ovaj grad drži rekord za najveće prosečne temperature u naseljenom mestu (izmerene u periodu od 1960. do 1966. godine), a ta temperatura je 35 stepeni Celzijusa. 

Sanži (Tajvan): odmaralište budućnosti

Zamišljen kao odmaralište za bogate, Sanži je zbog nedostatka novca i velikog broja bizarnih nesreća ostao nesagrađen. Vlada Tajvana je odustala od ovog projekta i zataškala čak i imena arhitekata koji su učestvovali izgradnji.

Gunkandžima (Japan): Ostrvo oklopnjača

Poznata kompanija „Micubiši“ je 1890. godine kupila ostrvo Gunkandžima kao deo projekta vađenja uglja sa morskog dna. Šezdesetih godina 20. veka nafta je zamenila ugalj i rudnici su počeli da se gase.

 

Ovo ostrvo je poznato i pod imenom Ostrvo oklopnjača, zbog visokih zidova koji su služili da zaštite stanovnike od uragana. 

 Pripjat (Ukrajina): grad u „zoni otuđenja“

Napušten je nakon Černobilske katastrofe1986. godine, a broj stanovnika ovog grada pre nesreće je iznosio oko 50 hiljada.

Ovo je bio dom radnika nuklearne elektrane. Stanovnicima je za vreme evakuacije bilo dozvoljeno da ponesu samo nekontaminirane stvari, tako da je grad i danas kao muzej, u njemu se mogu videti gramofonske ploče, novine, igračke…

Kajakoj (Turska): dom grčkih pravoslavaca

Selo na jugozapadu Turske u kojem je do 1923. godine živelo više hiljada Grka. Sada je muzej sa nešto više od 500 kuća i dve pravoslavne crkve.

Pomona (Namibija): rudnik dijamanata

Kolmanskop i Pomona su početkom 20. veka bili među najbogatijim oblastima kada su rudnici dijamanata u pitanju. I dok je Kolmanskop kompletno napušten i prekriven peskom, Pomona je minska zona sa zabranjenim pristupom za posetioce.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here