Na listi 200 najboljih univerziteta nijedan sa Balkana

Prema najnovijoj listi najboljih univerziteta u Evropi među 200 najboljih se ne nalazi nijedna visokoškolska ustanova iz zemalja Balkana.

univerzitet-foto-01-foto-j-vucetic_f

Najbolje rangirana visokoškolska ustanova na svetskoj ranglisti na Balkanu je Univerzitet u Beogradu, a nalazi se na 601. mestu, javio je portal Times Higher Education.

Prema listi najboljih univerziteta u Evropi lidersku poziciju zauzima Univerzitet u Oxfordu nakon kojeg slede Cambridge, Imperial College London, ETH Zurich i Univerzitet College London (UCL), prenosi Al Jazeera Balkans.

Na listi deset najboljih nalaze se i London School of Economics and Political Science (LSE), Univerzitet u Edinburghu, King’s College London, švedski Karolinska Institute i LMU Munich.

Britanski univerziteti najbolji

Nakon njih, na listi najboljih su Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), KU Leuven, Univerzitet Heidelberg, Univerzitet u Wageningenu, Univerzitet Humboldt u Berlinu, Tehnički univerzitet u Minhenu, Ecole Normale Superieure, Univerzitet u Manchesteru, Univerzitet u Amsterdamu i Univerzitet u Utrechtu.

Među stotinu najboljih univerziteta u Evropi nalaze se visokoškolske ustanove iz Velike Britanije, Švedske, Nemačke, Švajcarske, Belgije, Holandije, Francuske, Finske, Danske, Italije, Norveške, Austrije, Španije, Irske, Rusije, Španije i Luksemburga.

Najviše univerziteta na ovoj listi ima Velika Britanija iz koje se među najboljima našlo ukupno 46 univerziteta, skoro 25 posto od ukupnog broja najboljih evropskih univerziteta. Nakon Velike Britanije sledi Nemačka s ukupno 36 univerziteta na listi.

Ipak, na listi najboljih, na kojoj se nalazi 200 univerziteta, ne nalazi se nijedan univerzitet iz regije Balkana.

Univerziteti su ocenjeni na osnovu parametara kao što su akademsko okruženje, uslovi za istraživanje, broj citiranih naučnika, prihodi i međunarodni ugled

izvor:studentskizivot.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here