Naše srebro sija jače od zlata

Većina nas nije u toku sa kuglanjem, i vreme je da se to promeni! Naša ženska kadetska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj. Do drugog mesta odvela su ih 2.302 čunja i pobede nad reprezentacijama Nemačke, Slovenije, Hrvatske. Pozvali smo Kristinu Ljubenković da sa nama podeli ovo iskustvo.

Na koliko prvenstava ste do sada učestvovale?

Prvo Svetsko prvenstvo mi je bilo 2013. godine u Mađarskoj gde sam na ekipnom takmičenju sa još 4 devojke uzela prvu medalju. To je bila bronza. Sledeće 2014. godine sam igrala Svetski kup u Češkoj gde sam uzela isto bronzu. Ova godina mi je bila najuspešnija jer sam u Nemačkoj uzela čak tri medalje. Srebro u ekipnom takmičenju, bronzu u pojedinačnom i još jedno srebro gde su se računala dva najbolja rezultata.

Da li u kuglanju postoje neki turniri i takmičenja, nevezano za zvanična prvenstva?

Postoje ligaška takmičenja, prvenstva države, kupovi za mlađe kategorije i još dosta pojedinačnih turnira. Ove godine smo kao beogradski klub i najbolje u nižoj ligi upale u ligu koja je u najvišem rangu i sledeće sezone se borimo sa najboljim ženskim klubovima u Srbiji.

Kakve su bile pripreme za ovu godinu?

Svetsko prvenstvo mi je najvažniji događaj u svakoj godini i za to se spremam maksimalno. Veoma je važna fizička kondicija i bez toga se ne može u ovom sportu. Svake godine imam sa reprezentacijom pripremne utakmice sa reprezentacijama iz Mađarske, Rumunije i Nemačke.

Drugo mesto na svetskom prvenstvu je izuzetno važan uspeh, čestitke na tome. Kakav je osećaj biti drugi najbolji na svetu?

Hvala. Biti vicešampion je zaista nešto veliko, ali ne postoji neki poseban osećaj kao onaj kad posle odličnog nastupa vidite ponosna lica svojih ljudi iz reprezentacije. Kada vam viču sa tribina da ste uzeli medalju, kada se svi zajedno grlite i vrištite, od toga ne postoji lepši osećaj.

Šta po tvom mišljenju treba uraditi, da bi kuglanje postalo popularniji sport u našoj zemlji?

Najveći problem u kuglanju jeste to što ovaj sport nije popularan. Mislim da bi trebalo da se malo više čuje za naše uspehe da bi se deca zainteresovala. Ali ne zavisi to samo od toga. U Vojvodini je ovo dosta popularnije jer ima više kuglana, a mi ovde u Beogradu imamo samo jednu kuglanu na Banjici. Zato mislim da bi trebalo da počne pravljenje još neke kuglane u Beogradu i južnije.

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Sledeća sezona nam počinje od septembra i biće jako teško takmičiti se sa jačim klubovima i opstati u toj ligi. Što se tiče mojih takmičenja sa reprezentacijom, sledeće godine mi opet počinju pripreme od februara i onda u maju dolazi Svetski kup i juniorsko Svetsko prvenstvo koje će se igrati u Novigradu (Hrvatska).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here