Najbolji svetski festivali – Ne treba propustiti nijedan

Svake godine širom sveta se održavaju mnoge manifestacije toliko spektakularne da bi svako morao da ih poseti. Žurke, pregršt ljudi, raznolikost u bojama i tematici kao i pozitivna energija čine ove festivale nezaobilaznim mestima, o nekima smo već pisali, a o neke ćemo otkriti u ovom tekstu. 

Zimski festival svetla u Japanu

Svake godine od sredine novembra do sredine marta u Kuvani se održava zimski festival svetla koji uključuje mnoge instalacije kao i tunele napravljene od svetiljki.

Nabana No Sato je botanička bašta koja je za vreme ovog festivala prekrivena sa preko 7 miliona LED svetala, pružajući posetiocima priliku da iskuse spoj prirode i ljudskih tvorevina.

Festival fenjera na Tajlandu

Mnogi gradovi Tajlanda održavaju festival fenjera, međutim u oblasti Čijang Maj se on obeležava malo drugačije nego u drugim delovima zemlje. Naime, umesto da puštaju fenjere u obliku lotusa u vodu, ljudi iz ove regije  oslobađaju fenjere, napravljene od papira, a zatim zamišljaju želju.

Tačan datum održavanja ovog festivala je poznat samo nekoliko nedelja pre samog njegovog državanja.

Festival umetnosti u Portugalu

Ukoliko se zadesite na pravim ulicama Portugalije, sredinom jula, možete prisustvovati ovom festivalu. Svake godine stotine kišobrana lebdi iznad ulica Agueda.

Svake godine boje kišobrana se menjaju, nekad su to samo osnovne boje, dok su nekad upečatljive i vesele.

Prateći kišobrane jarkih boja možete prisustvovati i mnogim izložbama kao i koncertima koje ovaj umetnički festival nudi.

Internacionalni festival balona u Albakrkiju

Svake godine u oktobru Novi Meksiko je dom festivala balona. Ovaj spektakl traje 9 dana, a baloni koji su donešeni sa svih strana sveta posetiocima prižaju veličanstven pogled.

Preko 500 balona svake godine učestvuje u mnogim takmičenjima, poput takmičenja u preciznom dostavljanju paketa, takmičenja u raznolikosti oblika balona.

Burning Man Festival u Nevadi

Ovo je godišnji festival koji slavi umetnost, muziku, kao i svaki oblik kreativnog stvaranja.

Održava se u pustinji Nevade, a tipičan je po tome što nakon festivala uklanjaju se svi tragovi njegovog održavanja.

Učesnici mogu prisustvovati mnogim izložbama, umetničkim performansima, ali mogu videti i automobile napravljene specialno za samu proslavu festivala. Sve je odraz umetnosti i slobode izražavanja umetnika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here