„Ne učimo za školu, već za život“

Nedavno sam pročitao tekst, naravno na Portalu Mladi, kako mladi danas rado odlaze na studije u inostranstvo jer je u Srbiji zastareo obrazovni sistem, loš plan i program, ne vrednuje se znanje… U želji da pokažem da nije sve baš tako crno predstaviću jedan od najinteresantnijih obrazovnih programa kod nas. Reč je o jednogodišnjem akademskom programu Beogradske otvorene škole.BOS

Jedan od meni najzanimljivijih dana, koji je moja 22. generacija, imala je onaj kada smo učili o organizaciji događaja ili moderno rečeno, event management-u. Naravno, predavač je bio neko sa jako bogatim i dugogodišnjim iskustvom u oblasti i dolazio je iz jedne velike telekomunikacione kompanije. Slušali smo sjajno izlaganje o tome šta je planiranje (društvenih) događaja, koje su njegove faze, elementi… Naučili smo da je od velike važnosti odlično poznavati ciljnu publiku koju želimo da privučemo, da moramo do detalja da isplaniramo logističku podršku, obezbedimo tehničke resurse i finansijska sredstva. Takođe planiranje se sastoji i od odabira lokacije, pravljenja rasporeda, dobijanja neophodnih dozvola, planiranja npr. govornika, aranžiranja ambijenta, brige o bezbednosti. Ovo su sve detalji kojima se jedan organizacijski tim bavi a mi kao njegovi lideri pre svega moramo da budemo spremni da u svakom trenutku koordinišemo njime.  Predavanje, kao i svako drugo na BOŠ-u, bilo je interaktivno.

Ova interaktivnost me dovodi do drugog dela radionice. Sve ono što smo čuli, sada je trebalo da primenimo. Nas dvadesetak se podelilo u nekoliko menadžerskih grupa. Svaki tim je imao zadatak da do detalja isplanira zadati događaj. Moja grupa je na primer planirala kako da predstavi Srbiju na sajmu turizma u Tokiju i to sa budžetom koji bi jedva pokrio avionske karte do Japana. U ovakvoj situaciji dolazi do izražaja sva kreativnost i potencijal koje mladi ljudi imaju. U toku tih dvadesetak minuta planiranja se čulo pregršt sjajnih ideja tako da nam nije bilo preteško da zadatak ispunimo. Kao veliko finale radionice došlo je izlaganje naših planova, jer tek kada sučelite svoje ideja sa drugima možete zaista da vidite koliko ste postigli. Stručni komentari predavača koji su nas pratili kroz radionicu su takođe bili jako korisni i usmeravali su nas na pravi put.

Dan na koji sam vas bar na trenutak odveo se odvijao u okviru modula Veštine (koje će nam biti potrebne u) budućnosti. On je samo jedan od mnogo korisnih, poput veština liderstva, on line komunikacije ili veštine lobiranja. Svi oni su u skladu sa Senekinom krilaticom Non scholae, sed vitae discimuskoja je moto BOŠ-a. Za one koji su bežali sa časova latinskog prevod bi bio: Ne učimo za školu, već za život.

                                                                        Milan Trajković, student 22. generacije Beogradske otvorene škole i student Fakulteta političkih nauka

 

Portal Mladi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom predstaviće tokom leta, kroz seriju tekstova studenata, program „Studije budućnosti“.

Beogradska otvorena škola već 22 godine organizuje jednogodišnje obrazovne programe za talentovane studente. Aktivnosti BOŠ-a usmerene su ka dodatnom obrazovanju i povezivanju odabranih studenata univerziteta kroz multidisciplinarne akademske programe iz oblasti društvenih i humanističkih nauka. Kvalitet BOŠ-ovog programa, znanje i veštine koje studenti steknu tokom svog obrazovanja u BOŠ-u postaju izuzetna preporuka za perspektivne poslove u brojnim oblastima. Više na www.bos.rs/daus

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here