(Ne)obični zoo vrtovi širom sveta

Upoznajte neke od najneobičnijih svetskih zoo vrtova!

Padmaja Naidu himajalski zoološki vrt, Indija

Jedini specijalizovani zoo vrt u Indiji, sa međunarodnim priznanjem za očuvanje mnogih retkih vrsta životinja kao što su leopardi, crvena panda, tibetanski vuk i mnoge druge. Osnovan je još 1958. godine, kao sastavni deo departmana za nauku i tehnološki razvoj. Iako je po veličini mali zoo vrt, on se svrstava u jedan od najviših visinskih vrtova u Indiji. Nazivaju ga još i „Kraljicom brda“, obzirom da je upravo smešten u samom podnožju Himalaja.

Izvor: lh6.ggpht.com

Biblijski zoološki vrt, Jerusalim

Ideja nastanka ovog zoo vrta bila je da se životinje koje su pomenute u Svetoj knjizi, prikažu. Mnoge od njih danas više ne postoje u Izraelu, zbog čega ih nije moguće prikazati sve ali je zato vrt postao dom i za mnoge druge ugrožene vrste životinja. Sastoji se iz dva nivoa, sa raznim biljkama i simboličnim zidovima nazvanim Mojsijevi zidovi, kao i građevinom – drvenim brodom koja asocira na Nojevu barku.

Izvor: exploreisrael.com

Vrt leptira, SAD

U Americi postoji veliki broj vrtova, kuća i drugih mesta u kojima su prikazani letiri, a jedna od najstarijih je napravljena 1988. godine. Obzirom da je jedan od najvećih parkova sa leptirima, godišnje ga poseti veoma veliki broj ljudi. Ujedno služi i kao istraživački centar, a pored 5000 različitih vrsta leptira, u ovom zoo parku nalaze se takođe i veliki broj ptica, buba, botanička bašta…

Izvor : panoramio.com

„Svetilište“ Koala, Australija

Nedaleko od Brizbejna u Australiji, izgrađeno je posebno mesto koje služi kao dom za koale. Pored njih prisutne su i druge vrste životinja, ali koale su ovde glavna atrakcija. Prilikom posete ovom hramu one se mogu hraniti,  čak i „iznajmiti“. Iako Australija predstavja prirodno okruženje za koale koje se mogu sresti svuda, ovaj vrt svi žele posetiti.

Izvor: ideventsaustralia.com

Međunarodni centar za ptice grabljivice, Engleska

Centar je osnovan 1967. godine, od strane porodice koja je želela da obrazuje ljude o pticama grabljivicama i jedan je od ovakvih najznačajniijih centara za ptice. Posetioci sa oduševljem borave u ovom vrtu, u kome je smešteno oko 60 različitih vrsta ptica, od kojih su mnoge trenirane. Centar je veoma prostran, sa prelepim baštama, igralištem i prodavnicama.

Pročitajte: KADA PAS SPASI CEO GRAD – Baltova trka milosti

Izvor : gloucestercitizen.co.uk

Polarni zoološki vrt, Norveška

Jedan od najrasprostranjenijih na svetu, površine oko 114 ha i najseverniji zoo vrt, predstavlja životinje u svojim prirodnim staništima, odnosno hladnim vremenskim uslovima. Ovde se mogu videti životinje poput vukova, medveda, muflona i losova koji stvaraju savršenu sliku jednog polarnog životinjskog carstva.

Izvor: mentalfloss.com

Haremov zoo, Egipat

Bogat brojnim životinjskim vrstama, arhitektonskim i botaničkim objektima, nalazi se u Egiptu na površini oko 80 ari. Pri put je otvoren 1891. godine, na zemljištu koje je nekada bilo deo botaničkog vrta Gize. Dizajniran je tako da posetioci mogu da posmatraju životinje odozgo, sa posebno izgrađenog mosta.

Izvor: panoramio.com

Pećine morskih lavova

Iako zvanično nije zoološki vrt, u Kaliforniji, pećine koje se nalaze na obali mora, unutar određene dubine zemljište predstavljaju stanište za morske lavove i većinu ptica. Otkrivene su 1880. godine kao divlja staništa, koja su morski lavovi sami naselili. Ove pećine otvorene su za posetioce tokom cele godine.

Izvor: wikimedia.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here