(NE)SVAKIDAŠNJE FOBIJE: Strah od neuspeha!

Svako od nas u nekom trenutku oseti strah od neuspeha. Šta ako ne položim ispit, promašim priliku za odlučujući poen, ostavim loš utisak na razgovoru za posao, sapletem se u toku prezentacije ili me odbije ona devojka/momak kome sam jedva skupio/la hrabrost da priđem?

Svako od nas u nekom trenutku oseti strah od neuspehaStrah od neuspeha

Ali šta kada strah od neuspeha prevlada i postane toliko snažan da počne da vas sputava u ostvarivanju zamisli i ciljeva, čineći vas nesigurnim i demotivisanim da se upuštate u nove izazove? Da li ste čuli za aticifobiju?

Ova fobija neobičnog naziva odnosi se na strah od neuspeha ili poraza. Kada govorimo o neuspehu, on se u zavisnosti od naših sistema vrednosti, iskustava i stavova može definisati na različite načine. Ono što neko smatra porazom, za drugog može predstavljati veliku avanturu. Strah od neuspeha uglavnom je skopčan sa odbijanjem, manjkom samopouzdanja, nedostatka hrabrosti, a neretko i perfekcionizmom.

Težeći savršenstvu, ljudi često odustaju da uopšte pokušaju nešto da ostvare. To može biti zbog sumnje u sopstvene sposobnosti, visoko postavljenih očekivanja, pritisaka okoline, samokritičnosti… Nekada se toliko fokusiramo na izbegavanje neuspeha da taj strah postaje jači od težnje da postignemo uspeh. Kada se čini da je jaz između izgleda za ostvarenje cilja i mogućnosti da se doživi poraz veliki i nepremostiv, nekako je sigurnije ostati u zoni komfora i udaljiti se od svake šanse da se doživi neuspeh (ali i uspeh), zar ne?

Počitajte još: (NE)SVAKIDAŠNJE FOBIJE – Plašim se straha!

Strah od poraza

Ako toliko zazirete od poraza, da taj strah postaje iracionalan i toliko uporan da polako počinje da te sputava, obeshrabruje i udaljava od snova, vreme je da zastaneš,  razmrdaš vijuge i zapitaš se: Šta će se desiti ako ne ispadne sve onako kako si zamislio/la, to jest ako doživiš poraz? Da li ćeš se povući, smatrajući da nisi dorastao izazovu ili ćeš taj neuspeh posmatrati kao jedno veliko iskustvo i lekciju, koja će te usmeriti i pomoći da naredni put to nešto uradiš na drugačiji i bolji način?

Od prvog razreda osnovne škole i sama sam se borila sa strahom od neuspeha, a na fakultetu je to postalo naročito izraženo. Nisam stigla da ponovim sve, šta ako izvučem baš ono što ne znam najbolje? Ma bolje da ne izađem na ispit nego da dobijem lošu ocenu ili čak ne položim. Dešavalo se da neki ispit spremam ceo semestar, a onda odlučim da uopšte ne odem na polaganje jer – ne znam ja to dovoljno dobro.

Moj strah postao je toliko snažan da pre ispita nisam mogla da jedem, osećala sam mučninu, a čak se nekoliko puta desilo da sam „blokirala“ odgovarajući pred profesorima, gledajući kako moj višemesečni trud u trenu pada u vodu. Nesigurnost, manjak vere u sopstvene sposobnosti i osećanje nedovoljne spremnosti da se uhvatite u koštac sa izazovima. Nije svejedno kada celo školovanje ostvarujete visoke rezultate, a onda u vašoj zoni komfora strah od neuspeha i trema postanu toliko jaki, da uspeh počinje da se čini sve nedostižnijim.

Bežanje od nepoznatog

Počevši da se bavim različitim vannastavnim aktivnostima i ostvarujući uspehe izvan učionice stekla sam samopouzdanje i naučila da neuspeh posmatram iz drugačijeg ugla – kao vrednu lekciju i iskustvo koje me usmerava i pomaže da bolje razumem svoje slabosti i pretvorim ih u snage. Ranije sam bežala od nepoznatog, a danas rado prihvatam nove izazove, svaki posmatrajući kao avanturu i veliko iskustvo koji me podstiče da se razvijam kao ličnost.

Da li ste znali da je Majkl Džordan, jedan od najvećih košarkaša današnjice, bio izbačen iz srednjoškolskog košarkaškog tima jer je trener smatrao da nije dovoljno talentovan?

Sledeći put kada se uplašiš neuspeha, pomisli na sve prilike i iskustvo koje propuštaš ako ne pokušaš. Iz neuspeha učimo ne samo o tome kako treba da pristupimo izazovima ubuduće, već i bolje upoznajemo sebe. Ne dozvoli da te strah sputa da ostvariš svoje snove!

CITATI O STRAHU OD NEUSPEHA

Evo nekoliko mudrih reči o strahu od neuspeha koje će te, nadamo se, motivisati da neuspeh posmatraš kao saveznika na putu ka ostvarenju svojih ciljeva:

„Postoji samo jedna stvar koja ostvarenje sna čini nemogućim, a to je strah od neuspeha.“

Paulo Koeljo 

„Promašio sam više od 9000 šuteva na koš u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. 26 puta propustio sam šansu da ostvarim odlučujući poen koji bi moj tim odveo ka pobedi. U svom životu iznova i iznova sam doživljavao neuspeh i upravo zbog toga sam uspeo.“

 Majkl Džordan

„Onaj ko strahuje od neuspeha, ograničava svoje aktivnosti. Neuspeh predstavlja samo priliku da se počne ispočetka, ovoga puta pametnije.“

Henri Ford

„Jedan od sastojaka uspeha je i put od neuspeha do neuspeha, a da pritom ne gubite entuzijazam.“

Vinston Čerčil

„Izgradite uspeh iz neuspeha. Obeshrabrenje i neuspeh su dve najsigurnije odskočne daske ka uspehu.“

Dejl Karnegi

„Poraz nije najgori od svih neuspeha. Ne pokušati nešto je istinski neuspeh.“

Džodž Edvard Vudberi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here