Novogodišnje odluke

Na kraju godine, svi razmišljamo o tome šta smo postigli u datoj godini i šta želimo uraditi i menjati u narednoj. Cilj ovog članka je da Vam pomogne u donošenju uspešnih novogodišnjih odluka za srećniju novu godinu.

Novogodišnje odluke

Kako nam se bliži kraj godine, svi mi, sve više razmišljamo o proteklom vremenu. Neke stvari je jednostavno sabrati, na primer: iznos ušteđevine, uspeh investicija, napredovanje u školi ili na radnom mestu. Ali kada je u pitanju lično napredovanje, mnogo je teže dati odgovor na pitanje da li smo bili zadovoljni, zahvalni ili srećni, a naročito je teško odgovoriti zašto se osećamo tako.

Zato su ova pitanja jako važna, jer razmišljanjem o njima možemo bolje upoznati sebe, saznati šta nam je stvarno važno u životu, šta nas čini zadovoljnima i ispunjenima.

Savetujem Vam da razmišljate o tome kakve obaveze ste imali ili kako ste proveli slobodno vreme. Pitajte sebe kako ste se osećali tokom tih aktivnosti, sa kakvim osećanjem ste počeli i završili dan.

Nova godina novi početak

Uzmite papir i olovku i napišite što više stvari zbog čega ste ponosni na sebe. Navedite i sitnice iz svakodnevnog života. Na drugoj stranici napišite na čemu ste zahvalni.

Gledajući radosne uspomene svi dobijamo dodatnu snagu. Iskoristite taj fenomen i kod donošenja novogodišnjih odluka. Nova godina, kao i svaki novi dan, je nova prilika i početak naše budućnosti. Uvek ima prostora za lični razvoj. Isto tako, svako ima svoje mane i nedostatke, to je jednostavno deo čoveka, deo života.

Život je razvoj i kontinuitet, a ne savršenstvo. Mi smo odgovorni za svoj život i sreću, znači mi treba da ga razvijamo.

Možda ste prošle godine manje vremena proveli sa porodicom i prijateljima ili niste uštedili koliko ste planirali? Tražite razloge zašto se to desilo. Pitajte sebe kakav ste stav imali prema tim planovima.

Nova godina novi ja

Kada donosimo nove odluke, važno je da one budu naše svesne odluke. Motivacija za promenu može doći sa svakog pravca, ali sve to prelazi kroz filter našeg mentaliteta i sistema vrednosti.

Uzmimo na primer da želimo da uvedemo redovnu fizičku aktivnost u naš život. Postavimo sledeće pitanje: ,,Zašto želim da se bavim sportom? Kakve rezultate želim da postignem? Kako ću naći vremena za trening? Da li želim da vežbam sam ili poznajem nekoga s kim bi se mogao udružiti?

Važno je vidimo pozitivne efekte našeg novog plana. Ako gledamo fizičku aktivnost kao primer, onda možemo da mislimo na bolje zdravstveno stanje i imunitet, posedovanje više energije, lakše kontrolisanje telesne težine, zabavu sa prijateljima, itd.

Verujte u sebe, često recite sebi da ćete ovako biti zadovoljniji i srećniji. Bilo koju odluku da donosimo, budimo svesni svoje motivacije, planirajmo dnevne zadatke, često podsetimo sebe na pozitivne rezultate našeg novog ponašanja i nagradimo sebe.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here