U školama će đaci opet nositi uniforme

Jagodina — Nastavnici OŠ „17. oktobar“ u Jagodini, odlučili su, u saradnji sa Savetom roditelja, da đaci i nastavnici nose uniforme za vreme nastave.

 Oni su pozvali građane Srbije da daju predlog izgleda uniformi.

Predlog o uvođenju uniformi je pozdravilo 75 odsto roditelja, od oko 800 đaka ove škole, ali ima i onih koji tvrde da je to vraćanje u šezdesete godine prošlog veka, kada su đaci svih škola u tadašnjoj Jugoslaviji nosili uniforme.

„Ne odustajemo od ideje i nadam se da će već od naredne školske godine naši đaci i nastavnici nositi radne uniforme“, rekla je direktorka škole Biljana Milanović.

„Mnogo je razloga zbog kojih želimo da uvedemo uniforme u školu, pre svega da se školi kao instituciji vrati ugled, to nam je primarni cilj“, istakla je Milanovićeva u razgovoru sa novinarima.

Naravno, važan je i izgled uniforme, po kojoj će se prepoznavati naši đaci, kao i simbol socijalne jednakosti, da se svakom detetu pruži šansa da bude isto u razredu,rekla je ona.

Ipak, istakla je Milanovićeva, najbitnija je bezbednost đaka.

„Želimo da budemo sigurni da su u našem dvorištu samo naši đaci, ali i kada izađu van školskog dvorišta da se može lako uočiti da su đaci naše škole, ali i da se oni međusobno socijalno ujednače, da nema bar vizuelno velikih socijalnih razlika među njima“, objasnila je Milanovićeva.

Bila ona „retro“ ili „in“, ideja o uniformama u ovoj školi rodila se pre dva meseca.

Stigli su i neki predlozi, koje su neki shvatili kao gotovu stvar i stiglo je mnogo loših komentara. Međutim, ništa nije gotovo, napomenula je Milanovićeva.

„U stvari, svi su prihvatili ideju uvođenja uniformi u školu, samo im se nije dopao predloženi model i mi smo, da bi zadovoljili sve strane, raspisali konkurs i pozivmo sve zainteresovane građane Srbije da pošalju svoj predlog za buduću uniformu učenika“, rekla je Milanovićeva.

„Predloge mogu da pošalju na i-mejl škole: [email protected], mogu lično da donesu, da pošalju poštom, mogu da pošalju po detetu, komšiji, kako god, prihvatamo sve“, istakla je direktorka.

„Posle 1. marta oformićemo komisiju koju će da čine eminentni dizajneri, modni kreatori, roditelji, nastavnici, učenici, sve strukture, kako bi došli do jedne idealne uniforme za učenike. Ako to sve prođe kako treba, nadam se da od 1. septembra uvedemo uniforme“, rekla je Milanovićeva.

„Ukoliko bude nekih nepredviđenih teškoća, možda krenemo samo sa prvim razredom, videćemo, zavisi i od toga kakve ponude dobijemo“, dodala je ona.

Uniforma će koštati oko 1.000 dinara, moći će da se plati u dve rate, a škola će o svom trošku obezbediti uniforme za oko 30 đaka lošeg materijalnog i socijalnog stanja.

Vest je u celosti preuzeta sa sajta b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here