Nova izlagalačka sezona u galeriji Doma omladine Beograda

Galerija Doma omladine Beograda sa velikim zadovoljstvom najavljuje 52. izlagačku sezonu. Osnovana sada već davne 1966. godine, Galerija Doma omladine Beograda nastoji da sprovede ideje na kojima je i zasnovana: afirmacija najmlađih generacija umetnika i istraživanje dometa vizuelnih umetnosti u skladu sa aktuelnostima u nauci, kulturi i socio-političkim promenama. Dom omladine Beograda na najvišem profesionalnom nivou pristupa umetničkoj produkciji i realizaciji izložbi, kao i promociji stvaralaštva izlagača stručnoj i široj javnosti, sa željom da umetnicima obezbedi fokus na kreativni aspekt izložbe i adekvatnu vidljivost njihovog rada.

Protekle godine je, uz još nekoliko novina, ponovo uspostavljena umetnička kolekcija Doma omladine Beograda kroz rad Galerije, a cilj je da se uobliči korpus radova koji bi budućim profesionalcima u kulturi služio kao uzorak za izučavanje duha jednog vremena. Kako Galerija Doma omladine Beograda teži da bude mesto razmena ideja, i ove godine smo pripremili program koji konceptualno oličava ideju transdisciplinarnosti i sudara različitih svetova. Svoja dostignuća u istraživanju ove godine će nam predstaviti, kako umetnici iz Srbije, tako i umetnici iz Velike Britanije, Italije i Norveške.

Virtuelno sažimanje

Uz podsećanje da će konkurs za izlaganje u 2018. godini biti otvoren u junu mesecu za sve umetnike mlađe od 40 godina, najavljujemo da izlagačka sezona za umetnike koji su učestvovali na konkursu ove godine počinje izložbom Ivana Bona 31.01.2017. u 19h. Njoj prethodi jednodnevna instalacija Dragana Stojkova pod nazivom Virtuelno sažimanje 14.01. i izložba Marije Ćalić infoStanar (17.01. – 28.01.).

infoSTANAR

 

Tokom 2017. godine u Galeriji Doma omladine Beograda će biti predstavljeno 17 izložbenih projekata. Novu izlagačku sezonu otvara multidisciplinarni umetnik Ivan Bon izložbom Zvuci Kosmosa koja predstavlja kreativni spoj nauke i umetnosti kroz zvučne skulpture koje, emitujući zvuke sa početka Univerzuma, otkrivaju skrivenu sposobnost radio prijemnika da primaju šumove iz drevnih epoha veoma bliskih Velikom prasku. U cilju još bližeg pojašnjenja fenomena kojim se Ivan Bon bavi, biće organizovana  i dva prateća predavanja u Domu omladine Beograda.

Nakon 27 godina i učešća na BITEF festivalu 1990. godine sa Bow Gamelan ansamblom, britanski umetnik Sean Dower (Šon Dauer) ponovo dolazi u Beograd, kako bi krajem februara u Galeriji Doma omladine predstavio svoja istraživanja u obradi video slike i zvuka u svrhu stvaranja uslova za kinetičko procesuiranje političke i kulturne istorije kroz umetnost.

Druga polovina aprila je rezervisana za mesec fotografije, koji je, po uzoru na Pariski i Bečki mesec fotografije, od prošle godine osvanuo i u Beogradu. Galerija Doma omladine Beograda se u organizaciju ovog perspektivnog projekta uključila izložbom Luke Klikovca pod nazivom Memento.

Svoju uspešnu umetničku saradnju Aleksandra Kovačević i Jelena Nikolić će nastaviti i u Galeriji Doma omladine Beograda u junu mesecu izložbom Meetme@Heaven. Umetnice suprostavljaju predstavu raja savremenom kapitalističkom društvu koje više ceni ovozemaljske od nebeskih vrednosti i koje za posledicu ima ustanovljene vrline zloupotrebljene i prepakovane kroz popularnu psihologiju. Nakon toga, kroz projekat Dodatno-dopunska nastava će biti predstavljeni izložba i javni program koji su koncipirani kao višeslojni i višeznačni projekat koji kroz različite forme preispituje i tretira ulogu umetnika i intelektualca unutar savremenih proizvodnih procesa. Projekat je usmeren ka analiziranju i delovanju u sklopu prostora u kojima se produkuju kulturni, umetnički i edukativni sadržaji.

Letnji raspust nam donosi dve zanimljive izložbe: spoj crteža i teksta Vladimira Ilića i foto-dokumentarnu priču Strumička ulica Borisa Burića.

Početak školske godine obeležiće gostovanje dva italijanska umetnika: Jakopa Čekarelija i Daria Lagane. Njihovo putovanje počinje u Berlinu a završava se u Srbiji. Međutim, njihovo istraživanje briše granice između ova dva grada i beleži sve kulturne promene koje, ne poznajući granice, stvaraju u kontinuitetu evropski identitet.

Nakon vrlo uspešnog i vidljivog projekta Inkubator: Inter/akcija, nastavlja se saradnja studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i studenata istorije umetnosti Filozofskog fakulteta. Ovaj projekat je u svom prvom izdanju ostvario odlične rezultate pruživši priliku mladim autorima da samostalno zakorače u svet umetničke produkcije.

U 2017. godini, pored spomenutih izložbi, Galerija Doma omladine Beograda ima zadovoljstvo da ugosti i sledeće umetnike: Borisa Lukića, Metju Merika, Emiliju Radojičić, Sanju Stojkov, Bjorna Hegarta i Miodraga Manojlovića, Mariju i Ivana Kadelburg i Tijanu Radenković.

Sve informacije o izložbama u Galeriji Doma omladine Beograda dostupne su na sajtu i Fejsbuk stranici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here