TAKE OVER – festival koji podstiče razvoj mlade publike

  Kao partner u programu Kreativna Evropa 2014-2020, Kolarčeva zadužbina učestvuje u projektu TAKE OVER, koji za glavni cilj ima razvoj mlade publike u institucijama. Festival Take over se realizovao kroz programski sadržaj sa centralnom temom, a to je umetnička muzika.

  Festival Take Overpreuzeto sa: facebook.com/kolaractakeover/

  Kroz seriju koncerata, performansa i predavanja, Take over festivalpokazao je inicijativu za promenu u kulturi, podsticanje nove kreativnosti i širenje znanja kod mladih. Ponovo otvara pitanje položaja mlade publike, poštovanje i negovanje vrednosti samih institucija kod, upravo, mladih. Program festivala se, takođe, sprovodio u okviru projekta sa partnerskim organizacijama iz Poljske, Italije, Grčke i Velike Britanije. Predstavnici organizacija bili su učesnici radio emisije FLUX, govoreći o samom projektu, kao i o njegovoj temi, odnosno razvoju mlade publike. Za FLUX radio, u emisiji učestvovali su Hana iz Britanskog Saveta, Dorota iz Chorea teatra, Lođ, zatim Vasilis iz Centra BIOS, Atina i na kraju Dimitri kao predstavnik Teatro della Limonaia, Firenca.

  Hana je kao predstavnik Britanskog Saveta govorila o važnosti položaja i angažovanja mladih, te je zbog toga ova organizacija videla potencijal u učestvovanju u projektu. Smatra da je važno iskoristiti veštine mladih ljudi, kao i razumevanje potreba i želja mladih od strane umetničkih organizacija. Prema tome se u mnogim institucijama širom Evrope formira bord mladih koji bi se u sadejstvu ostalih slojeva jedne institucije, bavio programskim sadržajima koji bi delom bili prilagođeni i mladima. Ova zamisao se upravo i sprovela u projektu Take over.

  Proces uključivanja mladih u kulturu traje već oko trideset godina u Italiji projektom Intercity, objašnjava Dimitri. Teatro della Limonaiaje ovim projektom omogućio određenom broju mladih da svake godine žive na određeno vreme u izabranom gradu i nakon toga predstave pozorišnu scenu tog grada u Italiji. Na taj način ovaj projekat daje priliku novim mladim umetnicima da se predstave kulturnoj sceni kao i da ih upozna sa novim umetničkim tokovima. Ovakav način upoznavanja sa drugim, internacionalnim teatrima, omogućava mladima da bolje sagledaju situiranost kulture u svojoj zemlji, šta bi bilo poželjno promeniti i kako se njihov teatar razvija u odnosu na ostale.festival Take Over

  Projekat je na neki način i reakcija na formalno obrazovanje i ograničene mogućnosti koje ono pruža, posebno kada je u pitanju umetnost. Nesvesno se oživljavaju ideje i mišljenja koja sa sobom nose određenu dugotrajnost, te je zanovljavanje i prihvatanje novih tokova iscrpan proces. Zatim se potreba za sticanjem praktičnog znanja upravo zadovoljava kroz ovakve projekte, čiji je sadržaj fokusiran na realna pitanja u kulturnim slojevima.

  Choreateatar iz Poljske, fokusiran na decu i mlade, upravo pokušava da popuni rupe umetničkog formalnog obrazovanja. Dorota govori o radu ovog teatra kroz dramu i muziku ka ispunjavanju znanja i omogućavanju mladih da posećuju teatar bez novčane nadoknade. Takođe, ova organizacija se i bavi pitanjem koliko je njihov program primeren i interesantan mladoj publici, omogućavajući im da iskažu svoje mišljenje o programskom sadržaju kulturnih ustanova. Važnost komunikacije između mlade publike i vodećih slojeva jedne ustanove, neguje i Centar BIOS. Kao predstavnik ove organizacije, Vasilis govori o pronalaženju jezika koji bi razumeo ono što mladi žele da vide na kulturnoj sceni. Odnosno, osvežavanje programa i izvlačenjem najboljeg iz ideja mladih ljudi. Jer, kako objašnjava, institucije su vođene od strane starijih ljudi stoga je neophodno da se konstantno oživljavaju mladim entuzijazmom.

  Take over festival svojom realizacijom reagovao je na trenutnu kulturnu situaciju, podstičući odnos kulture i njene publike, tačnije ustanove i mladih. Forsiran razvoj mlade publike će se nastaviti i nakon ovog festivala, ali će verovatno imati vidljivog uticaja tek kada se kultura pokrene na svim svojim poljima, što za našu scenu deluje možda utopijski. Kao što su učesnici ove emisije objasnili, mikro koraci su ipak ostavili svoj trag.

   

  PODELI
  Tamara Kabanica
  Student Filozofskog fakulteta u Beogradu, smer Istorija umetnosti. Bavi se dizajnom i volonterskim radom. Oblasti interesovanja: vizuelne komunikacije, likovna i performativna umetnost...and so on...

  2 KOMENTARA

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here