Nove tehnologije u obrazovanju

 

Posle uvođenja besplatnog i bezbednog interneta u svim školama u Srbiji, sledeći cilj je obezbediti digitalne nastavne servise, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ove godine je izdvojeno 200 miliona dinara za opremanje lokalne računarske mreže u 200 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Potrebno je obezbediti infrastrukturne projekte kako bi se digitalni nastavni servisi uveli što pre i kako bi obučili nastavnike za nastavu koja odgovara potrebama naše dece, rekla je Matić na otvaranju konferencije „Nove tehnologije u obrazovanju“, u organizaciji British Councila, koja je u Beogradu okupila oko 3500 nastavnika.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif je na otvaranju konferencije rekao da je u Velikoj Britaniji 2015. godine promet u digitalnoj industriji bio 170 miliona funti, a da je od tada broj digitalnih firmi porastao za 25% godišnje.

On je istakao da je veoma važno da vlade regiona pokažu spremnost da saradjuju na digitalnom polju i naveo da su ministri prosvete regiona usaglasili preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema koje će biti predstavljene 10. jula na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

Digitalna pismenost je jedan od najvećih nedostataka u obrazovanju i mnogo zaostaje u odnosu na druge oblasti poput medicine, bankarstva. Zato je neophodno da se nastava inovira i da se uradi sve da se veštine dece podignu, a da uloga nastavnika bude ključna u tome, rekao je Endrju Zerzan, direktor programa u obasti obrazovanja British Councila.

British Council u Srbiji i regionu sprovodi program „Škole za 21. vek“ u koji je uključeno 60 škola. One su dobile džepni računar za kodiranje i programiranje Microbit koji se već godinama koristi u nastavi u Velikoj Britaniji i pokazuje odlične rezultate. U okviru konferencije je organizovano i takmičenje učenika iz škola regiona koje primenjuju Microbit u nastavi. Oni će danas dobiti konkretan zadatak da uz pomoć Microbit uređaja reše neki problem. Pobednici će biti proglašeni u subotu, na drugom danu konferencije.

Direktor Microsofta za Srbiju Željko Vujinović je najavio da će za sve nastavnike u Srbiji od ponedeljka biti dostupni priručnici na srpskom jeziku za upotebu igrice Majnkraft (Minecraft) u obrazovnom procesu. Nastavnici će na sajtu education.minecraft.net na srpskom jeziku moći da vide priručnike kako igricu mogu da koriste na časovima hemije, biologije, matematike, književnosti, programiranja i tehničkom.

Međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju  British Council organizuje petu godinu zaredom sa ciljem da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Međunarodnu konferenciju su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Centrom za promociju nauke, a partner na projektu je i Microsoft.

Microsoft (Nasdaq „MSFT“ @microsoft) omogućava digitalnu transformaciju u doba inteligentnog oblaka i granica inteligentnih tehnologija. Misija kompanije je da osnaži svaku osobu i svaku organizaciju na planeti da postignu više.

British Council je međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje iz Velike Britanije. Gradimo poverenje i razumevanje između stanovnika Velike Britanije i drugih zemalja sveta. Ovo radimo kroz pozitivan doprinos Velikoj Britaniji i zemljama u kojima radimo – menjamo živote tako što stvaramo mogućnosti, povezujemo ljude i podstičemo poverenje. Svoje aktivnosti u oblastima umetnosti i kulture, engleskog jezika, obrazovanja i civilnog društva sprovodimo u preko sto zemalja. Svake godine kroz svoje projekte dolazimo u direktan kontakt sa preko 20 miliona ljudi, a kroz digitalne i masovne medije sa više od 500 miliona. Osnovani smo 1934. godine kao britanska neprofitna organizacija osnovana kraljevskom poveljom, ali smo i organizacija britanske vlade. Beograd je jedan od prvih osam gradova u inostranstvu u kome je British Council otvorio svoju kancelariju 1940. godine. Svake godine sarađujemo sa hiljadama učenika, nastavnika, donosioca odluka, istraživača, zaposlenih u kreativnim industrijama i preduzetnika u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here