Novi protest studenata Filozofskog: I dalje nisu ispunjeni naši zahtevi

Studenti Filozofskog fakulteta ponovo su danas organizovali protest na tom fakultetu zbog toga, što kako tvrde, i dalje nisu ispunjeni svi njihovi zahtevi zbog kojih su više od dva meseca štrajkovali i blokirali rad fakulteta.

Kako su novinarima rekli delegati studenata, zahtevi su ostali isti i nisu se menjali, a cilj današnjeg protesta je da ukažu da se ne slažu sa time što, iako je dogovorena deblokada fakulteta, uprava još nije povukla disciplinske i krivične prijave protiv pojedinih studenata.

Kako je rekao jedan od delegata studenata koji se nije predstavio, studenti očekuju da ih uprava povuče kako ne bi bili krivično gonjeni ili imali problema zbog toga.

Studenti ukazuju da je neopravdano da cena ispitnih prijava bude 400 dinara, kao da nije primerena visina ESPB bodova na osnovu kojih se utvrđuje školarina.

„Nema osnova da cena jednog boda bude tolika, kao i da cena ispitnih prijava neosnovano bude 400 dinara i smatramo da to ne treba da bude toliko, a što se tiče disciplinskih prijava moramo da zaštitimo studente koji su se izborili za studentske interese“, rekli su delegati studenata.

Oni se zalažu za smanjenje školarina za samofinansirajuće studente i da oni koji su počeli da studiraju 2006. godine završe fakultet po bolonjskom sistemu.

Jedan od uslova, koji se odnosi na visinu bodova bio je uslovan za deblokadu fakulteta, podsećaju studenti.

Oni kažu i da je problem što je zbog štrajka, odnosno blokade jedan ceo ispitni rok ukinut, a drugi sveden na četiri dana i da će se pregovori sa upravom, odnosno profesorskim kolegijumom odvijati u više faza.

Kako je kazao jedan od delegata, razgovori još nisu počeli, ali je dogovoreno da se pregovori odlože „za određene periode u decembru“.

Inače, blokada studenata Filozofskog fakulteta prekinuta je pre pet dana, nakon što je fakultet 55 dana bio u blokadi i nastava je od 3. decembra počela da se odvija normalno.

Studenti koji su gotovo dva meseca protestovali izglasali su prekid blokade jer su od Saveta fakulteta i dekana dobili obećanje da će biti ispunjen njihovi ključni uslovi o upisu i polaganju ispita.
„Nastava se od danas odvija normalno, što nije bio slučaj u prethodnih 55 dana koliko je trajala blokada studenata“, izjavio je tada dekan Filizofskog fakulteta Miloš Arsenijavić i izrazio zadovoljstvo što je konačno pronađeno rešenje i postignut dogovor sa studentima kojima je odobren zahtev za besplatnu prijavu ispita do 70 ESPB bodova.

Student koji je u prethodnoj školskoj godini ostvario budzetski status 48-60 bodova, u narednoj školskoj godini može da prijavi maksimalno 70 ESPB bodova, što ukljičuje i zaostale bodove da bi se sprečila mogućnost onoga što smo zvali štekovanje bodova, bez finansijske nadoknade“, naglasio je Arsenijević na konferenciji za novinare.

Dodao je da se Ministarstvo prosvete sa ovom odlukom u potpunosti složilo.
Prema njegovim rečima, napravljen je i plan za obnovu semestra, a pored radnih dana, predviđeno je da se nastava održava i subotom i to 6, 13. i 27. decembra u cilju brže nadoknade propuštenog.

Izvor  Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here