Novogodišnja noć u carskom gradu – Istanbul

Vizantion,Stambol,  Carigrad, Konstantinopolj, Istanbul.  Previše imena za jedno savršeno mesto, poseban grad na krajnjem jugoistoku Balkana. Podeljen je moreuzom Bosfor na evropski i azijski deo, a zapljuskuju ga vode Crnog i Mramornog mora.

Vatromet nad gradom. Izvor: paradisotravel.com

Brojni mostovi, kule, tvrđave, palate, muzeji, trgovi, pijace i restorani čine osnovu grada. Sa dva aerodroma dolaze ljude iz svih delova sveta u raskošnu prestonicu. Ostaci grčke, rimske, vizantijske i otomanske imperije svedoče o burnoj istoriji koja se ovde rađala. Kada se tragovi prošlosti umešaju u turističku ponudu Istanbula, postanete svesni da je u pitanju najjača svetska sila, koja je do 20. veka  bila nesavladiva. Vremenom je burna istorija sačuvana u starim, istorijskim spisima, u građevinama i palatama koje privlače pažnju turista.

Saznaj više: Ponuda za doček Nove godine u Istambulu

Devojačka kula. Izvor: akademi.thy.com

Ukoliko nikada niste, vreme je da zaplovite u avanturu satkanu prošlošću, tragovima starih civilizacija i njihovih navika, običaja i tradicije.

Istanbul iz godine u godinu beleži neverovatnu posećenost, koja  može parirati evropskim gradovima – tradicionalnim turističkim destinacijama, poput Pariza, Londona, Rima, Madrida, Berlina,…

NOVOGOŠNJA NOĆ U TAVERNI I RESTORANIMA

Ono što ga izdvaja od svih drugih gradova jeste spoj Istoka i Zapada, mešanje kulture, davanje prevelikog značaja običajima i navikama lokalnog stanovništva, koji svaki put iznenađuje turiste iz Evrope. Ispijanje kafe, čaja, zaslađivanje lokumom i baklavom i uživanje u nargilama – tradicija koju Turci poštuju, cene i sa ponosom nameću turistima. Uživanje u raznovrsnoj hrani, mirisima, igrama derviša i trbušnih plesačica uz orijentalne tonove, učiniće da osetite čari turskog hedonizma. Takvu novogodišnju noć može provesti u nekoj od mnogobrojnih taverni koje su razbacane širom grada.

Terasa restorana uoči proslave novogodišnje noći. Izvor: globotours.rs

Ako ste ljubitelj romantičnih večeri u paru, onda neki restoran može da ponudi svoje specijalitete, uz raki – tradicionalno piće i tursko meze, kojim obično takve večeri počinju. Uglavnom su smešteni na spratovima starih zgrada, pa je vrlo moguće da ce vam se pogled pružati na neke od veličanstvenih objekata grada  ili na Bosfor i pokretni most  Galata, koji je građen više puta.

NOVOGODIŠNJA NOĆ U KLUBOVIMA

Novogodišnja noć u klubovima i diskotekama je vrlo popularna među mladima. Različita cena ulaznica zavisi od programa koji nude. Postoje karte sa neograničenim pićem, koje su najskuplje, karte sa jednim pićem, nešto povoljnije, ili karte bez pića (piće nosite sa sobom u klub) koje su najpovoljnija varijanta. Doček na splavu je posebni doživljaj, jer uz muziku, topao prostor i živu atmosferu, posmatrate iz „prve ruke“, kako pršti vatromet nad Bosforom i mostom Galata.

Most Galata. Izvor: turistickeponude.me

NOVOGODIŠNJA NOĆ NA ULICI

Svakako za ljubitelje uličnih dočeka Nove godine, brojni trgovi nude različite programe: od DJ-eva, do turskih pevača folk i pop muzike. Oko 20 miliona ljudi sjati se tada na popularni trg Taksim, gde se preporučuje dolazak u društvu lokalaca. Nišantaš ulica nedaleko od pomenutog trga je znatno bezbednija za turiste, a sa nje se pruža dobar pogled na pomenuti vatromet u ponoć. Kadikoja ulica je dobra varijanta ludog noćnog provoda, koju začinjuju različiti zvuci, mirisi i smeh gomile.

Novogodišnju euforiju možete doživeti i šetnjom kroz grad, ali i samom obalom Bosfora, jer će vas prizor koji sledi u ponoć, očarati.

NOVOGODIŠNJA NOĆ NA BOSFORU

Još jedna od ponuda grada jeste brodić Bešektaš, koji prevozi pre ponoći do sredine Bosfora, nudi topli napitak putnicima, i posmatranje vatrometa koji se razvija i spaja na ušću Zlatnog roga, odavajući utisak prohodne prevlake, među evropskim i azijskim delom.

Most Galata i Bosfor. Izvor: trekearth.com

Kako mali deo grada pripada Evropi,Turci ne pridaju veliki značaj svetskom prazniku. Ukoliko i vi pripadate tom tipu ljudi, možete otići u azijski deo, uživati u običnoj večeri sa prjateljima, degustirati različite napitke i postati deo čarobnog grada. Izbor je na vama!

Korisne informacije:

– Zima u Istanbulu može da bude prijatna, sa temperaturama oko 7,8 stepeni, kišom, ali retko sa snegom. Zbog blizine dva mora koja ga zapljuskuju, česti su vetrovi.

– Zvanična valuta u je turska lira.

– Postoji dva aerodroma, od kojih je najveći Ataturk Havalimani, koji nosi ime nekadašnjeg, omiljenog predsednika Turske, a drugi je Sabiha Gökçen, na azijskoj strani, nazvan po njegovoj usvojenoj ćerki.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here