Obrazovani mladi povezuju Srbiju i Veliku Britaniju

  U petak, 1. maja, alumnisti PEKSIM fondacije, održali su četvrtu godišnju Britansko-srpsku večeru na Univerzitetu Kembridž.

  Cilj večere je promocija i jačanje imidža Srbije i povezivanje studenata sa institucijama i kompanijama u Srbiji kako bi se ohrabrio njihov povratak u zemlju. Na večeri su se obratili Ser Pol Džadž, predsednik Britansko-srpske privredne komore; Mihail Petreski, predsednik PEKSIM fondacije i Nj.E. ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

  Ser Pol Džadž je naglasio značaj investicija koje podstiče Britansko-srpska privredna komora; srpske studente kao šampione u obrazovanju na Univerzitetu Kembridž, ali i istaknute tenisere i fudbalere srpskog porekla i uspešne modne dizajnere u Velikoj Britaniji.

  Mihail Petreskije istakao da je tokom nedavne posete Helen Penant, direktorke Fonda za stipendije Univerziteta Kembridž produžen ugovor sa PEKSIM fondacijom što će osigurati nove stipendije studentima iz Srbije i Makedonije za master studije na Kembridžu do 2020. godine.

  Od svog osnivanja, 2010. godine, PEKSIM fondacija je u saradnji sa Fondom za stipendije Univerziteta Kembridž i drugim partnerima, do sada uložilaviše od 650.000 evra u školovanje 16 studenata iz Srbije i Makedonije sa ciljem da se pospeši razvoj talenata iz ovih zemalja u inostranstvu i omogući primena njihovih znanja po povratku u maticu.

  Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) osnovana je 1997. godine sa ciljem da poveže srpske studenta u inostranstvu na različitim kontinentima i u različitim oblastima studiranja. OSSI pomaže pri odlasku mladima na studije u inostranstvo i pri povratku u Srbiju, a takođe promoviše Srbiju uspesima svojih članova i alumnista u međunarodnim sferama obrazovanja, privrede i kulture.

  Tokom juna OSSI će pokazati akademsku i privrednu snagu serijom predavanja i događaja u Velikoj Britaniji i time učiniti vidljivim mlade sa Univerziteta u Londonu, Oksfordu, Kembridžu i drugih.

  Ova večera, koja nije “samo večera”, održala se uz finansijsku i institucionalnu podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, pri Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u okviru projekta “Partnerstvo mladih ka Velikoj Britaniji”, kao i Britansko-srpske privredne komore, Organizacije srpskih studenata u inostranstvu i korporativnih partnera, prvenstveno kompanija Microsoft i ,,Bird&Bird“.

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here