Od drveta do lampe vrednim rukama mladih kreativaca

Kako od komada drveta napraviti štedljivu i bezbednu lampu sa LED izvorom svetlosti, koja pri tom predstavlja pravo malo umetničko delo, pokazalo je devet mladih kreativaca na izložbi „LUČ“, otvorenoj 24. aprila, u Beogradu. Vođeni jakom željom da naprave nešto novo i nešto drugačije, svesni da je priroda na njihovoj strani, našli su način da pokažu kreativnost i postanu prepoznatljivi po svojim delima. Oni su još jedan dokaz da naš uspeh zavisi prvenstveno od nas samih.

Aleksandar Paunković je student Fakulteta primenjenih umetnosti i za njega je ova izložba odlična prilika da široj javnosti pokaže svoju kreativnost. Inspiraciju za svoj eksponat pronašao je u prirodi i svojoj lepšoj polovini, koja voli prirodu. Jednom prilikom nosila je minđuše u obliku sove, koje su mu ostale u sećanju i pomogle da zamisli i napravi lampu. Materijal je nabavio u Borovoj šumi kod Prokuplja. Iskoristio je šišarke, grane i panj bora, dok je LED svetiljke našao u očevoj radionici i „pozajmio“ ih.

„Mladi u Srbiji imaju mogućnost da se kreativno izraze, ali su preokupirani drugim stvarima kao što je igranje igrica, fejsbuk, sedenje u kafićima i ispijanje kafa. Mnogi kažu da ne znaju kako jer navodno nemaju nikakav talenat, a nikada nisu ni probali nešto da stvore. Ko ima volje, nađe i način. Značajno je da postoje oni koji se trude da aktiviraju i ožive kulturu i umetnički duh u ljudima“, istakao je Aleksandar.

Ono što posebno raduje jeste podrška koju mladi pružaju jedni drugima u ovakvim prilikama. Sofija Bojanović, studentkinja Arhitektonskog fakulteta, bila je oduševljena radovima svojih kolega.

„Česti su ovakvi konkursi i ovakve izložbe, manji po obimu zadatka, ali veliki u smislu važnosti njihovog postojanja, naročito za nas mlade dizajnere. Vrlo je važno da se na ovakve zadatke odazivamo, jer na taj način učimo, treniramo snalaženje na tržištu, a i izgrađujemo se kao mladi stručnjaci“ – rekla je Sofija, nazivajući u šali ovakve izložbe poligonima za mlade dizajnere.

Uz malo dobre volje, sve što radite može da bude vaše umetničko delo ukoliko ste dovoljno predani i to radite i srcem i dušom.

Nadamo se da će vas ova priča podstaći da posetite izložbu i na taj način podržite vredne kreativce. Izložba će biti otvorena do 28. aprila, do 21 čas, u Beogradu, u Francuskoj ulici broj 12.

AUTORKA: Danijela Radovanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here