Od kopa uglja do turističke atrakcije!

U svetu postoje mnogi primeri koji svedoče o tome kako su se nekadašnja ružna i devastirana područja, pretvorila u prave atrakcije koje danas sa uživanjem posećuju brojni turisti. Na tu listu može se svrstati i nekadašnji kop uglja u Francuskoj koji pleni svojom nesvakidašnjom ponudom i lokacijom. Ovde se može pronaći za svakoga po nešto, pa nije čudo što se ovaj centar svrstava među najbolje u Evropi. Zašto? Pogledajte i sami.

Smešten u Francuskoj, pored gradova Blaye-les-Mines i Cagnac-les-Mines, nekadašnji površinski kop uglja, danas predstavlja višenamenski rekreativni centar-Cap découverte. Nakon obustave radova eksploatacije 1997. godine, pristupilo se rekultivaciji odnosno nalaženju najboljeg rešenja za uređenje prostora kojeg je činila rupa od 1300 (m) u prečniku i dubine od 230 (m). Rekultivacija je započeta 2003. godine i trajala do 2007. godine, s tim da se zbog plavljenja nekih objekata prilikom formiranja jezera, sam proces morao obustaviti do naredne godine.

Na površini od 650 (ha), na bivšem površinskom kopu, danas je smešten zabavni park sa brojnim aktivnostima u sportu, zabavi i kulturi. Park čine: Vrtovi karbona, “park Titana” i muzej. Ovde se nalaze i brojne koncertne sale i dvorane, a centralni deo parka čini veštačko jezero. Oko formiranog “oblika” nastalog nakon eksploatacije, nalaze se biciklističke staze kao i deo za planinarenje.

Pored sporta i zabave, cilj parka je i da se uključi istoriju i ekološko obrazovanje. Tako u delu muzeja, odnosno u “Parku Titana”, smeštene su gigantske mašine kao muzejska postava na otvorenom.

PODELI
Amela Đurakovac
Amela je master inženjer pejzažne arhitekture i entuzijasta koji voli prirodu i životinje, posebno mačke. Veruje u prave vrednosti i u to da se samo napornim radom i ljubavlju prema svemu što radi mogu postići rezultati. Za nju ništa nije nemoguće, pa tako svakodnevno radi na sebi i trudi se da nauči nešto novo. Na svet oko sebe gleda kroz ružičaste naočare ali itekako čvrsto stoji na zemlji. U slobodno vreme se bavi kreativnim pisanjem, voli da fotografiše i putuje, a dugim šetnjama i plesom se oslobađa od negativne energije oko sebe. Raduje se malim stvarima i u budućnosti sebe vidi kao nekoga ko se i dalje usavršava i bavi različitim stvarima iz oblasti umetnosti, otkrivajući suštinu misterije zvane život.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here