Pauzirana godina – kako je iskoristiti?

Bilo da ste neodlučni školarac ili demotivisani student, pauzirana godina je jedinstvena prilika za bogaćenje životnog iskustva. Dobro iskorišćeno vreme tokom „slobodne“ godine puno znači u daljem napredovanju. Mi smo odlučili da vas inspirišemo brojnim opcijama, a da li ćete vi volontirati na internacionalnom kampu u Poljskoj, savladati programski jezik C++ ili naučiti kako se sprema lazanja − ta odluka je već na vama.

Put pod noge!

Posebno ako do sada niste puno putovali, sada imate zlatnu šansu da proširite svoje vidike, upoznate druge kulture, ali i da sebe doživite na drugačiji način. Ne brinite ako imate nešto plići džep, jer mnoge turističke agencije nude dobre programe po povoljnim cenama.

Za one među vama koji su avanturističkog duha, platforma Couchsurfing je onda prava stvar. U pitanju je zajednica koja ohrabruje praktična i jeftina putovanja kao i tradicionalno gostoprimstvo. Kao što samo ime kaže, „surfujete“ kod odabranog domaćina na kauču, upoznajući se sa lokalnom kulturom iz prve ruke.

Više o Couchsurfing-u smo već pisali OVDE.

Za one željne da se otisnu u nepoznato, Mladi istraživači Srbije nude program dugoročnog volontiranja u inostranstvu. Sve što je potrebno je da odaberete program koji je u skladu sa vašom ličnošću i uverenjima.

Pored toga što imate šansu da provedete šest meseci do godinu dana u nekoj stranoj zemlji, svi troškovi su pokriveni.

Aktiviraj se: volontiraj!

Kod kuće je ipak najlepše. Možete i ovde volontirati. Ovo je sjajan način da steknete praktično iskustvo koje može da krasi vaš CV. Uz to, bićete od velike koristi lokalnoj zajednici i steći ćete veliki broj poznanika.

Razmislite o tome u koje aktivnosti biste voleli da uložite svoje vreme. To može biti pomoć marginalizovanim licima, kao što su penzioneri ili lica sa invaliditetom. Možda vas oduvek, recimo, zanimala ekologija i zaštita životne sredine, pa će vas možda programi Zelene omladine Srbije zanimati.

Raduje vas da radite sa decom? U tom slučaju bićete od neprocenjive vrednosti za decu iz „Svratišta“ Centra za integraciju mladih.

Mnoge NVO često oglašavaju volonterske pozicije, a neke će sigurno odgovarati vašim željama.

Unapredi svoje veštne!

Tokom ovog perioda možete da se usavršavate i kroz upražnjavanje nekog hobija. To može biti pisanje bloga o temi koja vas je zanimala, džez balet, crtanje ili pravljenje nakita. Odavno ste želeli da naučite da kuvate? Sada je pravo vreme da se uputite ka šporetu! Ko zna, možda na kraju započnete svoj kulinarski vlog na YouTubu.

Naučite novu veštinu. Mnogi onlajn portali, poput našeg, oglašavaju kurseve i radionice na različite teme: od grafičkog dizajna, preko fotografije do osnova informatike.

Oni sa odličnim znanjem engleskog mogu da se upoznaju sa različitim oblastima preko besplatnih onlajn kurseva. Ove platformesu bogate materijalima koje će da zadovolje dušu svakog radoznalca.

Nauči novi jezik!

Poznavanje stranih jezika je od izuzetnog značaja i otvara mnoga vrata. Učenje novog jezika danas ne podrazumeva više „bubanje“ i ponavljanje deklinacija i gramatičkih pravila. Na Internetu kruže mnogi audio programi, a besplatni sajtovi poput Duolinga i Memrise omogućavaju da se na zabavan način upoznate sa nekim od svetskih jezika.

Ivana Vujić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here