ODRŽAN SAJAM STIPENDIJA ZA STUDENTE

  U zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu održan je drugi sajam stipendija, na kojem se predstavilo preko 40 institucija koje nude stipendije. Sedmočasovnim programom manifestacije su, osim informisanja o programima stipendiranja, bile obuhvaćene i konsultacije studenata sa stipenditorima.

  DSC00037Proteklog četvrtka u zgradi Kapetan Mišinog zdanja održan je sajam stipendija koji je okupio brojne studente i diplomce. Na ovogodišnjem sajmu stipendija predstavilo se preko 40 domaćih i stranih izlagača – fondacija, zadužbina, kompanija, ambasada i drugih organizacija koje pružaju finansijsku podršku za nastavak studiranja u zemlji i inostranstvu. Posetiocima su se na svečanom otvaranju obratili predstavnici Univerziteta u Beogradu, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstva prosvete i nauke i tehnološkog razvoja, a među zvanicama našli su se i predstavnici ambasada Kanade, Meksika, Grčke, Nemačke, Austrije, Rusije i drugih zemalja. Organizatori sajma su naglasili da je osnovni cilj sajma ohabrivanje mladih na profesionalno usavršavanje, povećavanje mogućnosti za školovanje i motivisanje na postizanje boljih rezultata tokom studija.

  DSCN9330MStudenti su najveće interesovanje pokazali za dvočasovne konsultacije sa stipenditorima, među kojima su bile Zadužbine i Fondacije Univerziteta u Beogradu, Fond za mlade talente Republike Srbije, Fondacija Tempus-Erasmus+, Fondacija dr Zoran Đinđić, Francuski institut u Srbiji, „DAAD“ Informativni centar Beograd, Harvard klub Srbija, Obrazovni centar „EQUILIBRIO“ i mnoge druge. Kratko savetovanje studenti su iskoristili za informisanje o programima stipendiranja, uslovima konkurisanja, nivoima, trajanju, jezicima i oblastima studiranja, potrebnoj dokumentaciji i rokovima njenog podnošenja.

  Saznaj više:Konkursi za stipendije.

  Domaći investitori osim redovnog upisivanja školske godine, od kandidata traže uglavnom prosek ocena ne manji od 9,00; za pojedine stipendije ulazi u obzir slabije materijalno stanje porodice, kao i drugi postignuti rezultati poput naučnih radova i uspeha na takmičenjima. Većina srpskih stipenditora raspisuje konkurs za dodelu stipendija krajem godine, dok pojedine aplikacije za stipendije drugih domaćih investitora počinju već u oktobru.  

  Inostrani univerziteti, fondacije, instituti i kompanije za potrebe nastavka školovanja u njihovim zemljama neizostavno zahtevaju sertifikovano poznavanje jezika – engleskog i(li) jezika zemlje domaćina i nude programe iz različitih oblasti studija.

  DSCN9395MKako preporučuju predstavnici Univerziteta u Beogradu, priprema za proces konkurisanja na stipendiju treba da počne više od godinu dana unapred. Zato savetuju studente da se na vreme raspitaju o željenim studijskim programima, izaberu potencijalnog mentora, spreme sertifikate o poznavanju jezika, pripreme biografiju, motivaciono pismo i preporuke. Kada najzad dobiju ponude i donesu odluku o daljem školovanju, trebalo bi da se što pre prijave za vizu i pripreme dokumenta, kako objašnjavaju autori Priručnika o mobilnosti studenata.

  Jovana Golubović

   

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here