Održan seminar „Vruća stolica“ na FON-u

FON-ov centar za razvoj karijere juče je po drugi put organizovao projekat Vruća stolica održan na Fakultetu organizacionih nauka na kom su govorili Tatjana Vidaković iz Infostuda, Dušan Vukadinović iz ITC Hub-a i Olgica Radulović iz Robert Bosh-a. Predavači su pričali o tome kako vas poslodavci vide, zbog čega ste im zanimljivi, šta vam zameraju; na koji način možete da upravljate svojom karijerom, kako da ostavite dobar prvi i svaki sledeći utisak i kako cv treba da izgleda.

Ovogodišnji seminar otvorio je dekan Fakulteta organizacionih nauka Milija Suknović poželevši dobrodošlicu predavačima i studentima. Seminar su posetili studenti osnovih, ali i master studija koje u bliskoj budućnosti čekaju izazovi u pogledu traženja posla ali i sebe na tom putu.

„Traženje posla je posao za sebe“ rekla je Tatjana Vidaković na početku seminara i dodala da je izuzetno važno biti proaktivan i razmišljati o poslu čak i tokom studija jer takvi ljudi uvek imaju prednost u odnosu na one koji završe fakultet bez ikakvog propratnog iskustva i aktivnosti i tek onda „ulete“ na tržište rada.

Kada je zapošljavanje u pitanju, postoje mnoge stvari koje poslodavci zameraju kandidatima, a neke od njih su malopre navedeni nedostatak praktičnog iskutva, nerealna očekivanja, nedostatak poštovanja autoriteta i preterana zahtevnost, kako Tatjana navodi. Po njenom misljenju, „Savršen kandidat je onaj koji demonstrira pozitivan i proaktivan stav. To je osoba koja uz sve kompetence koje radno mesto zahteva ima i osobine lidera i pobednika. Savršen kandidat je onaj koji u problemu vidi izazov, a u rešenju rezlutat“.

Osim praktičnog iskustva važne su vrednosti. Odnosno, važno je preispitati svoje vrednosti i postaviti sebi pitanje zašto. Zašto želim baš ovaj posao, da li to istinski želim i šta sam spreman da uradim da bih ga dobio i zadržao.

„Pokušajte da nađete nekog ko će vas uputiti na to kako karijera izgleda. Nekog ko je u praksi prošao ono što vas trenutno zanima“, savetuje Dušan Vukanović. Sledeći savet koji upućuje je da treba razmišljati i srcem. Posao iz snova postoji, ali dolazak do njega zavisi od različitih faktora u koje između ostalog spadaju sreća i tajming, pa nekada nije dovoljno da se samo strast, snaga i tržište poklope.

Ozbiljnost je važna. S obzirom na to da danas postoje različite vrste online profila koji se u poslovne svrhe koriste, vazno je pokazati profesionalnost i na njima. „Nemojte stavljati sliku sa devojkom na takav profil, ili sa kućnim ljubimcima. Pokažite da se profesionalno interesujete za ono čime želite da se bavite“, nastavio je Vukanović. Jedan od takvih profila je LinkedIn koji će svakako biti prednost onima koji ga imaju u odnosu na kandidate koji ga nemaju. Ostatak saveta koje daje su da se treba fokusirati na putovanja, graditi odnose i učiti svakodnevno. „Ono što je na kraju najvažnije, bar za mene, je koje sam ljude upoznao i koje sam knjige pročitao. Čitajte! Internet je Aleksandrijska biblioteka 21. veka.“

Na njegove savete se nadovezuje i Olgica Radulović koja prvenstveno ističe da treba biti iskren prema sebi, a onda i prema drugima (poslodavcima). Šta tačno misli pod tim? Pa da iskreno odgovorimo na pitanja šta je ono što želim, šta zaista znam i šta je ono što mogu. „Morate da znate šta vas motiviše i koji su vam ciljevi“, navodi ona. Tvrdi da je za ostvljanje dobrog utiska o sebi potrebno iskrenost preneti i u svoj CV. Ako je on delimično izmišljen ili dopunjen, to ostavlja prostor za zaključak da niste adekvatni za posao za koji konkurišete.

Takođe, CV mora da bude prilagođen i personalizovan prema poziciji na koju konkurišete. Napisano mora biti čitko, ozbiljno, sa svim neophodnim podacima. Ako izostavite stavku kao što je npr. broj telefona, poslodavac ne može da vas kontaktira i automatski ste ostali bez posla iako vaš CV zadovoljava tražene kriterijume. Ako prođete prvi krug i pozvani ste na intervju, budite u istoj meri profesionalni. Saslušajte sve informacije, informišite se više o kompaniji, budite tačni, razmislite o standardnim pitanjima (npr. opišite sebe u 3 reči, gde se vidite za 5 godina, koje su vaše mane), smislite primere za sve što ste naveli u svom CV-ju.

Studenti koji su posetili seminar dali su komentar da su dobijene informacije višestruko korisne i da je ovakva vrsta predavanja način približavanja zapošljavanja i njegovog značenja studentima i onima koji nemaju radno iskustvo izuzetno značajno.

„Na ovaj seminar sam došla jer želim da se bavim ljudskim resursima, tačnije menadžmentom, ali smatram da je on koristan za sve studente, od prve godine do master studija. Pruža korisne informacije za usmeravanje karijere i otkrivanje nekih potencijalnih sposobnosti i kako da ih kasnije iskoristimo“, rekla je Ksenija Vukosavljević, studentkinja master studija na Fakultetu organizacionih nauka.

Autorka: Vladislava Grastić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here