„Zid smrti i tako to“ i „Druga linija“ osvojili Gran pri na 9. izdanju festivala dokumentarnog filma Beldocs

Najboljim dokumentarcima su u sredu, 18. maja pred projekciju filma „Koga sledećeg napasti“ Majkla Mura u Sava centru dodeljene nagrade, čime je svečano zatvoren 9. Beldocs. Festivalski program pružio je sedmodnevnu radost ljubiteljima dokumentaraca svake vrste: bilo je angažovanih filmova, uzbudljivih biografija, potresnih svedočanstava rata i filozofskih refleksija – svega što opravdava ovogodišnji slogan „Stvarno slobodni“.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs je u trajanju od 12. do 18. maja beogradskoj publici predstavio preko 60 filmova domaće i strane produkcije, a omiljeni naslovi „U potrazi za snom“, „Duh Hane Arent“ i „Rejv Iran“ su poslednjeg dana doživeli i projekciju na bis.

Foto: Marko Živković

Na svečanom zatvaranju publika je imala priliku da upozna autore pobedničkih filmova. Reditelj filma „Druga linija”, Nenad Milošević, izrazio je iskrenu zahvalnost festivalu: “Presrećan sam. Posle premijere filma mi je pao ogroman teret sa srca. Drago mi je da je ljudima bitno to čime smo se bavili toliko godina i da se rad isplatio. Osećaj je predivan. Zahvaljujem se Beldocs-u i publici pre svega, kao i celoj ekipi i akterima koji su učinili da ovaj film konačno bude pred nama.”

Mladen Kovačević, reditelj filma „Zid smrti i tako to”, takođe je iskazao svoje oduševljenje : “Hvala publici, organizaciji festivala, i žiriju. Festivalski život filma „Zid smrti, i tako to“ počeo je sjajno. Posle svetske premijere u takmičarskoj selekciji Visions du Réel, domaća premijera na Beldocs-u je prošla odlično, atmosfera je bila i bolja nego u Nyonu. To što smo dobili nagradu, čini iskustvo na Beldocsu posebnim. Divno je dobiti nagradu za najbolji film. Posebno je lep osećaj to što je ova nagrada došla uz domaću premijeru filma.”

Gužva na biletarnici ispred Doma omladine u utorak pred premijerno prikazivanje filma „Crnjanski“ pokazala je da se u Srbiji začudo ne čeka u redu samo na isplatu penzija i besplatne sadnice japanskih trešanja, već i za kulturu. Na sreću ljubitelja pisane reči čak dva filma su tematizovala život domaćih pisaca: film „Maske“ o Slobodanu Tišmi čiji festivalski život već uveliko traje i „Crnjanski“ koji je premijerno prikazan privukli su zapaženo interesovanje publike. Danilo Bećković, reditelj „Crnjanskog“, pozvao je renomirane poznavaoce književnosti, istorije i sociologije da progovore o Crnjanskom kao uzbudljivom i nesputanom duhu, predstavniku temeljite promene u istoriji srpske književnosti i objektu negativnih uticaja na kulturni život Srba koje su napravili ratovi i tadašnja politička previranja. Na mahove duhovit, anegdotski, dirljiv, sveobuhvatan, vrlo stručan i potkrepljen arhivskom građom, Bećkovićev film čini nesporan doprinos tumačenju dela i lika Crnjanskog.

Foto: Marko Živković

Film „Maske“ daje uspeli osvrt na Tišmine umetničke izražaje: muziku bendova novog talasa Lune i La Strade, pisanje i konceptualnu umetnost. Sam Tišma vrlo neposredno i spontano priča o sebi u najvećem delu filma „Maske“, pa se nakon projekcije filma čini da ste bili u kafani sa njim, umesto u bioskopskoj sali; to je ujedno i najveći kvalitet filma.

Foto: Marko Živković

Beldocs je zatvorio najnoviji naslov Majkla Mura „Koga sledećeg napasti?”, koji je prikazivanja u Torontu, Kanadi, Njujorku, Čikagu, Berlinu, Luksemburgu, Filadelfiji i Novom Zelandu, stigao i u Beograd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here