Održana tribina posvećena imunitetu kod dece

U beogradskom hotelu Merriot održana je edukativna tribina u organizaciji Srpskog apotekarsko društva i udruženja „Naša ASKA“. Tema je bila posvećena imunitetu najmlađih, ali i izazovima sa kojima se suočavamo u prevenciji bolesti danas.

Gosti ove zanimljive tribine su bili – jedan od najpoznatijih nutricionista na svetu prof. dr Pol Klejton, profesor  neurofarmakologije sa Univerziteta u Edinburgu i predavač na Oksford  Univerzitetu, kao i dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske  bolnice u Tiršovoj.

Danas je u svetu, ali i kod nas primetna prekomenrna upotreba antibiotika. Jedan od krivaca za tu pojavu je i sama farmaceutska industrija koja se bave proizvodnjom lekova protiv raznih bolesti, ali ne i prevencijom. Procenjuje se da je samo prošle godine u Americi upotrebljeno 50 miliona kutija antibiotika  više nego što bi trebalo.

dr. Pol Klejton

Kao jedan od važnih elemenata u prevenciji zaraza, virusa i prehlada naučnici navode beta glukan. Profesor Klejton navodi da su još davne 1968. godine godine naučnici sa Univerziteta u Nju Orleansu otkrili  neverovatna svojstva koja jedinstveni polisaharidi, poznatiji kao beta glukani, imaju na imuni sistem našeg organizma i to otkriće se smatra ključnim pomakom u nauci o jačanju imuniteta.

Ima više vrsta beta glukana, ali ubedljivo najefikasniji su oni oni koji se dobijaju iz ćelijskog zida pekarskog kvasca. Ranije su beta glukani bili vrlo prisutni u lancu ishrane, pa smo ih konzumirali svakodnevno. Međutim, danas, kao posledica promena u prehrambenoj tehnologiji, naš unos ovih jedinjenja je znatno manji, što je rezultiralo disfunkcijom našeg imuno sistema. Iz tog razloga predlažem da ih unosimo kao dodatke ishani, u kontinuitetu” – objašnjava profesor Klejton.

Prof. dr Goran Vukomanović pedijatar Univerzitetske Dečije Bolnice u Tiršovoj slaže se sa profesorom Klejom i osvrće se na probleme gojaznosti u najranijem uzrastu: „U svetlu epidemije gojaznosti kod dece, treba takođe naglasiti da su beta glukani važna karika u prevenciji gojaznosti i pratećih komplikacija, tako da ih možemo smatrati prijateljima cele porodice“.

 

 

 

Fotografije: Latif Adrović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here