Omladinska razmena – Mitrovička urbana bašta

Tražimo 5 učesnika iz Srbije

25. maj – 2. jun 2018, Kosovska Mitrovica

Volonterski centar Vojvodine i GAIA te pozivaju da ovog proleća učestvuješ na omladinskoj razmeni na temu urbane (gradske) permakulture, gde ćemo se posebno baviti baštovanstvom i pitanjem održive i sopstvene proizvodnje hrane. Na ovoj omladinskoj razmeni ćeš imati priliku da upoznaš, družiš se, učiš i radiš u grupi od 25 mladih iz regiona, tačnije iz Hrvatske, Albanije, Srbije, Bugarske i sa Kosova.

Šta je to permakultura i zašto je ona naša tema?

Permakultura je sistem kreiranja koji, koristeći ekološke principe, omogućuje stvaranje harmoničnijih i održivijih sistema veza i odnosa u svakodnevnom životu. Utemeljena je na 3 etike (briga prema zemlji, briga prema ljudima i fer-razmena) i inspirisana razumevanjem i principima ekologije. Permakultura nam pokazuje način stvaranja i rada u skladu sa prirodom – sve u cilju regeneracije i ponovnog uspostavljanja zemlje, zajednice i naših odnosa prema obema.

Zašto pričamo o urbanoj (gradskoj) permakulturi?

Polovina čovečanstva danas živi u gradovima, što se u znatnoj meri odražava na našu planetu. Permakultura i proizvodnja sopstvene hrane takođe mogu biti primenjene u gradskim sredinama. Uz pomoć različitih metoda i principa permakulturnog dizajna veoma lako možemo našu baštu, krov ili terasu pretvoriti u održiv sistem proizvodnje hrane. Neki od primera permakulturnih odnosa su i podela zemlje sa drugima, stvaranje zajedničke baste i osnivanje partnerske agrikulture (community supported agriculture – CSA).

Čime ćemo se baviti u Mitrovici?

Tokom ove razmene istražićemo načine na koje se u Mitrovici, gradskoj sredini, mogu stvoriti i razviti gradske bašte, aktivno uključujući mlade ljude zainteresovane za pitanja zaštite životne sredine i društvenih odnosa. Učićemo uz radionice, igrice, diskusije, projekcije filmova, praktičan rad u bašti, posete muzejima i inicijativama u Mitrovici, kao i uz druge studijske posete i aktivnosti.

Šta je to omladinska razmena i koji su uslovi učešća?

Omladinska razmena je aktivnost koja se odigrava u okviru programa Erasmus+ i za cilj ima približavanje, upoznavanje i interakciju grupa mladih iz dve ili više zemalja, pružajući im mogućnost da uče jedni o drugima, kao i jedni od drugih, da aktivno učestvuju, da budu uključeni, kreativni i kritički, da postavljaju sebi ciljeve i da pronalaze načine kako da ih ostvare, da prave greške i da uče iz njih, da iskuse različitost.

Prethodno iskustvo u međunarodnim omladinskim susretima (razmene, treninzi, seminari, radni kampovi…) nije neophodno, ali učesnici treba da:

  • budu zainteresovani za temu gradskog baštovanstva, permakulture i društvene inkluzije
  • budu spremni da učestvuju u pripremi za omladinsku razmenu
  • budu spremni da žive održivo i u međunarodnom okruženju
  • budu spremni da aktivno učestvuju i doprinesu toku aktivnosti
  • imaju između 18 i 30 godina

Učešće na omladinskoj razmeni je besplatno. Troškovi smeštaja, ishrane, programa kao i putni troškovi će biti pokriveni od strane organizatora.

Informacije o smeštaju

Smeštaj će biti organizovan u južnoj Mitrovici, u kući udruženja Down Syndrome Kosova, koje sprovodi različite obrazovne i kreativne aktivnosti za ljude obolele od Daunovog sindroma. Neke od aktivnosti će biti organizovane zajedno sa našim domaćinima. Ishrana će biti tradicionalna, regionalna, sezonska i vegetarijanska.

Detaljan poziv za učesnike (na engleskom jeziku) možeš pronaći na sajtu Volonterskg centra Vojvodine: http://volontiraj.rs/2018/03/poziv-za-ucesnike-mitrovica-urban-garden-apply-now/.

Ukoliko si zainteresovan/a za učešće na ovoj aktivnosti, pošalji nam svoj prijavni formular na [email protected]. Rok za prijave je utorak, 24. april.

Više informacija o organizatoru aktivnosti: www.gaiakosovo.wordpress.com

Više informacija o Volonterskom centru Vojvodine (partnerskoj organizaciji u Srbiji): www.volontiraj.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here