On „priča“ sa lavovima – Kevin Ričardson

Nije lako ostvariti kontakt sa lavovima, jer nisu džabe lavovi nazvani kraljevima među životinjskim carstvom. Ipak, pre nešto više od 16 godina jedan čovek  je u potpunosti promenio pogled na njihov život i  ponašanje prema ljudima. Kada se Kevin Ričardson polako nastanio u naše male tv ekrane, pokazujući svoje veštine u komunikaciji sa ovim veličanstvenim životinjama, mogli smo samo jedno – da mu se divimo. Mnogi su kasnije pokušali da pođu njegovim stopama ali je on i dalje među najboljima.

Mnogo je toga što ga čini posebnim. Pre svega, Kevin je svoju karijeru u radu sa lavovima počeo kao samouk, potpuno nepripremljeno i prihvatajući sve obrasce ponašanja lavova. Jedino što je počeo da primenjuje u svom radu bili su neizmerna ljubav prema ovim životinjama, razumevanje, strpljenje i poverenje. Svoje veze sa ovim životinjama nije želeo da gradi koristeći nasilje i tako razbije nihov životinjski duh, već sasvim suprotno.

Svaki lav je priča za sebe, ima svoje sopstvene emocije, razvijenu ličnost i stanja , pa tako je i sam pristup svakom lavu bio specifičan. Da bi im se približio, Kevin je mnogo vremena provodio sa lavovima, kako bi upoznao njihov karakter i primio ih u svoj zagrljaj. Njegovi jedinstveni odnosi sa ovim predatorima, širom sveta su naišli na veliko oduševljenje, a on je do sada predstavio i producirao nekoliko dokumentarnih filmova o životu sa lavovima, njihovim vrlinama i nažalost sve većoj ugroženosti ove vrste.

Jedan od najznačajnih filmova i projekata je priča pod nazivom „Beli lav“. To je priča o lavu koji opstaje uprkos svim nevoljama. Takođe je i napisao knjigu pod nazivom „Part of the pride“ (Deo čopora), u kojoj je sa svojim fanovima širom sveta podelio sve detalje o svom neverovatnom životnom iskustvu.

Njegovi snimci i dalje ne prestaju da nas iznenađuju, a zvanično, Kevina su nazvali Lion whisperer, što je sasvim opravdano sudeći po svemu što nam je dosada pokazao. On lavove gleda direktno u oči, ljubi, grli, igra se i spava zajedno sa njima. Pored lavova, Kevin je počeo da gradi i odnose sa drugim predatorima popout hijena i leoparda. „Oni nisu samo dominantna bića“ – mnogo puta je izjavio čak i kada je bio svestan kakvoj se opasnosti izlaže.

Lavovi su njegovi prijatelji, a njegov rad opstaje i dalje jer je razvio sposobnost da čita njihove misli. „Da bi razumeo lavove, moraš da  budeš lav“. Kako on to čini, možete pratiti na njegovom zvaničnom  youtube kanalu.

Ludost ili hrabrost? Pre svega ljubav. Zato je i nemoguće ostati ravnodušan na ovakvu vrstu  odnosa čoveka i divljih životinja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here