Organizujemo grupnu posetu izložbi Ruska avangarda

PortalMladi organizuje grupnu posetu  u Muzeju istorije Jugoslavije, povodom obeležavanja stogodišnjice nastanka Crnog kvadrata, vodećeg umetnika ruske avangarde, Kazimira Maljeviča. Grupna poseta je organizovana za 20 studenata, uz popust od 100 dinara, uz obavezan indeks.

Ruska avangardaPostavku čine dela čuvenih autora ovog pokreta tj. jedine avangradne struje koja se uključuje u konkretan revolucionarni proces postavljajući društvenu funkciju umetnosti kao političku. Fenomen koji menja značenje i funkciju umetnosti, te je pretvara u aktivnog saučesnika istraživanja novih oblika života. Kazimir Maljevič, nakon istraživanja funkcionalne strukture slike, negira društveno korisno kao i čisto estetično u umetnosti; odbacujući svaki subjektivni osećaj i doživljaj, postavlja egzaktan red u slici i polazi od apsolutne apstrakcije odnosno bespredmetnosti.

Na izložbi će biti predstavljena dela oko pedeset umetnika čiji se rad ispoljavao i na polju urbanističkog planiranja, arhitektonskog projektovanja, industrijskog dizajna kao i avangardnog eksperimentisanja u teatru. Postavljena dela imaju za cilj da prikažu pretvaranje industrijske umetnosti u pravu narodnu umetnost u kojoj industrija nije vezana za kapitalističku nad-strukturu, već znak unutrašnje vitalnosti društva koje podstiče kreativnost proizvodnje.

Poseta izložbi traje 30-45 min, sa početkom u 14h.

Datum 24.01.2016.

PRIJAVA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here