Organizujemo grupnu posetu: Veliko ratno ostrvo

Portal Mladi vodi vas na dvočasovni izlet na Velikom ratnom ostrvu 19. avgusta u 10:00 časova uz prisustvo turističkog vodiča.

Bespaltna poseta je namenjena strudentima. Broj mesta je ograničen! Prijave su otvorene do 17. avgusta.

Ukoliko želiš da Portal Mladi upotpuni još neki tvoj dan tokom leta onda je TVOJA LETNJA AVANTURA prava stvar za tebe, delimo broje ulaznice BESPLATNO!

U veličanstvenom pejzažu ušća Save u Dunav, u trouglu koji ograničavaju gradovi Beograd i Zemun, ali i ostaci nekada nepreglednih močvara i ritova na levoj strani Dunava, smeštena je dunavska ada – Veliko ratno ostrvo.

U pratnji vodiča posetioci će u toku šetnje saznati o istorijatu ostrva, režimu zaštite prirode, biljnom i životinjskom svetu, brojnoj i raznovrsnoj ptičijoj populaciji, posebno o orlu belorepanu i autohtonim i invazivnim biljnim vrstama

Površinski slojevi Velikog ratnog ostrva su aluvijalne tvorevine reke Dunav, te predstavljaju terestrične ekosisteme u široj zoni rečnog uticaja. Bujnu vegetaciju grade vodene i močvarne zajednice. Takođe tu su zajednice poplavnih šuma bele vrbe, bademaste vrbe, krte vrbe, crne topole, zelenog jasena i bagremca.

Razvijena vegetacija i postojanje većih vodenih površina omogućavaju da se na ovim ostrvima hrani, gnezdi i razmnožava značajan broj vrsta ptica od međunarodnog značaja. Ovde se mogu videti patka pupčanica, patka crnka, žuta pliska, kao i mnoge druge značajne vrste ptica.

Veliko ratno ostrvo zaštićeno je 2005. godine u ukupnoj površini od 211,38 ha.

Za posetu Velikom ratnom ostrvu se možete prijaviti preko PRIJAVNOG FORMULARA – Prijave su zatvorene

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here