OSSI – savet od četiri slova

OSSI – Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, postoji već skoro 20 godina. Nastala je iz želje mladih studenata koji su studirali u inostranstvu, da se međusobno povežu i da olakšaju sebi studentske dane. Od jedne skoro dečije želje, nastala je jedna organizacija, koja danas svoje ogranke ima širom Evrope i sveta, radi upravo ono što je njenim osnivačima i bio cilj – povezuje mlade.

OSSI

Kada si mlad, kolika god tvoja ambicija bila, uvek onaj život u tebi snažno buja i ne dozvoljava ti da stalno budeš u jednom mestu. Ti si voda, stalno si u pokretu, uvek tražiš nove brzake i nove virove. A kako virovi znaju da budu opasni, a kada si mlad, ne znaš da se boriš sa njima, pa taj vir, koliko god privlačan bio, zna da zanese, ponese i odnese. Da se to ne bi dogodilo, neophodno je tu snagu i taj život, usmeriti na pravi put. A studentske organizacije su jedan od tih pravih puteva.

A da sve nije samo stvar zabave, pokazuju i projekti koje je OSSI do sada realizovao. Između ostalog, to su bili uspešno organizovane proslave Dana državnosti Republike Srbije širom sveta, Stazama srpske kulture, Predavanja u srednjim školama itd. Pored samih projekata, OSSI pomaže i mladima koji žele da pokušaju da svoje studije nastave u inostranstvu. U vidu saveta, pronalaženja stipendija i izdavanja brošura. A za sve one koji žele da se upuste u vode diplomatije obezbeđuje prakse u konzularnim predstavništvima.

Organizacija je sačinjena od nekoliko timova, koji su zaduženi za uspešno funkcionisanje OSSIja. Glavno sedište organizacije, nalazi se u Beogradu i ono kontroliše sve jedinice, ali pošto je organizacija velika, ona ima i lokalne ogranke, koji poseduju dozu autonomije i brinu se o svojim članovima. Ono što je, ako mene pitate, najvažnije jeste duh koji se oseća među članovima. Svi funkcionišu kao jedan, oseća se zajedništvo i velika želja da se stvari realizuju baš onako kako je zamišljeno.

Članovi mogu postati svi studenti koji poseduju srpsko državljanstvo, a koji studiraju u Srbiji ili inostranstvo, kao i svi prijatelji Srbije koji nemaju srpsko državljanstvo, a studiraju u inostranstvu.

Za sada, organizacija broji oko 10000 članova.

Autor: Radović Ana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here