Ko su zaista izviđači, šta oni rade i zašto treba biti jedan od njih!

Ko su zaista izviđači? Pod uticajem različitih filmova i crtaća stekao se utisak da su izviđači deca koja prodaju kolačiće, koja idu na izlete i spavaju u šatorima. To je samo delić onoga što ova deca i mladi zaista rade u prirodi. Nakon sledećih činjenica, možda i vi poželite da postanete jedan od njih (skaut):

1. Izviđači su nastali 1907. godine u Velikoj Britaniji od strane Roberta Badena Pauela, a u Srbiji je ovu organizaciju osnovao Dr Miloš Đ. Popović 1911. godine.

2. Postoji oko 40 miliona izviđača širom sveta, i taj broj svakoga dana raste.

3. Veliki broj poznatih ličnosti u detinjstvu su bili izviđači, među njima su Barak Obama, Dejvid Bekam, Stiven Spilberg, Desanka Maksimović, Vlade Divac, Kraljica Elizabeta II, Dejvid Bouvi, Džejmi Oliver, Kit Ričards, Majkl Oven i mnogi drugi.

4.Ako ste gledali poznatu emisiju na Diskaveri kanalu „Preživljavanje“ (Ultimate Surviver) onda sigurno znate i za zvezdu te emisije Ber Grilsa, ali da li ste znali da je on trenutni Starešina izviđača Engleske?

Ko su zaista izviđači?

5. Izviđači su najpoznatiji i najmasovniji borci za prirodu. Oni skoro svakodnevno organizuju ekološke akcije i bore se za očuvanje životne sredine u čitavom svetu.

6. Svi ljudi znaju da je neophodno poštovati određene zakone kako ne bi bili u sukobu sa državom, međutim izviđači i pored ovih zakona poštuju još 10 „izviđačkih zakona“ kao što su :
* Izviđač je iskren, govori istinu i bori se za nju.
* Izviđač poštuje roditelje i starije, a pomaže mlađim i slabijim.
* Izviđač stalno uči i primenjuje stečena znanja…

7. Donja granica za učlanjenje u ovu organizaciju je 7 godina, a gornja granica ne postoji, tako da se bez ikakvih problema mogu učlaniti čak i bake i deke ako to žele.

8. Izviđači često imaju takmičenja u kojima pokazuju svoje znanje topografije, šifrovanog pisma, fizičku spretnost i spremnost.

9. Najvažnija akcija u životu svakog izviđača je SMOTRA. Postoje različite vrste smotri, kao što su Svetska, Državna, Gradska. Svetska smotra je poput Svetskog prvenstva u fudbalu, organizuje se na svake četiri godine i na njoj učestvuju izviđači iz celog sveta. 23. po redu svetska smotra, biće održana 2015.godine u Japanu.

10. Najprepoznatljivije obeležje izviđača su njihove marame koje mogu biti najrazličitijih boja, a najčešće su na tim maramama prisutne po dve boje u zavisnosti od odreda iz kojeg potiču.

11. Postoji preko 200 različitih čvorova, desetine šifrovanih pisama, dvadesetak vrsta šatora i vatrišta, oko 100 putnih znakova i još mnogo toga što članovi ove organizacije uče, koriste i podučavaju ostale.

12. Postoji samo pet država na svetu koje nemaju izviđačke odrede, to su Kina, Kuba, Laos, Severna Koreja i Andora.

13. Džon Lenon i Pol Makartni su zajedno bili izviđači u jednom odredu.

14. Legendarni strip junak Tintin je napravljen po ugledu na izviđača.

15. Kako bi obeležili sto godina postojanja, izviđači su 2007. godine posadili pola miliona drveća širom Velike Britanije.

16. U zadnjih sto godina preko milijardu dečaka i devojčica je položilo izviđački zavet.

17. Knjiga Roberta Badena Pauela „Izviđaštvo za dečake“ je četvrta na listi svetski najprodavanijih knjiga sa preko 150 miliona prodatih primeraka. Prva je Biblija, druga „Crvena knjiga“ Mao Cetunga, i treća „Hari Poter“

18. U izviđaštvo se uključio ukupno 181 član NASE što je oko 57% od ukupnog broja astronauta iz ove organizacije.

19. Nil Armstrong, prvi čovek na mesecu, bio je „Izviđač Orao“. Kada je rekao da je „ORAO sleteo“ nije se šalio.

20. Prvi javni muzički nastup Dejvida Bouvija bio je u izviđačkom kampu 1958. godine.

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here