OTVARA SE VOJNI BUNKER NA BEOGRADSKOJ TVRĐAVI

Vojni bunker na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod spomenika Pobednik) uskoro će biti otvoren za posetioce i dostupan za svakodnevno razgledanje.

Bunker je građen početkom 50-tih godina 20. veka, kada je izgrađeno više stotina topovskih, mitraljeskih i drugih bunkera. O objektu koji je danas u odgovornosti JP „Beogradska tvrđava“ za sada ne postoje podaci o njegovoj izgradnji, nameni i održavanju. Na stepenicama koje vode u unutrašnjost objekta, uklesan je datum 10 (ili 18) oktobar 1953. godine. Kako je došlo do pada mogućnosti agresije sredinom pedesetih godina, objekat nikad nije stavljen u funkciju za koju je projektovan.
VOJNI BUNKER
Osim upoznavanja sa unutrašnjošću objekta, posetioci će biti u prilici da vide i izložbu „Negde između“, koja je namenski rađena za ovaj prostor i prikazuje funkcionisanje i aktivnosti JNA nakon Drugog svetskog rata i u periodu hladnog rata. Autor izložbe je dr Bojan Dimitrijević, naučni savetnik Instituta za savremenemu istoriju.

Posebnu atrakciju predstavljaće interaktivna instalacija, koja je sastavni deo izložbe i koja prikazuje priču o Beogradskoj tvrđavi kao vojnom objektu u periodu od 1945. do 1955. godine, kada je sam objekat i nastao. Instalacija se sastoji od fotografija koje su, uz pomoć posebnog projektora, prikazane na karakterističnom zidu lučnog oblika i audio naracije koja se emituje sa skrivenih zvučnika.

Instalacija će biti postavljena u jednoj od bočnih prostorija bunkera, a ono što je čini posebnom atraktivnom jeste način njenog pokretanja i pregledanja fotografija: uz pomoć skrivenog senzora i posebnog dizajna i programiranja, posetioci će pokretom ruke koji oponaša listanje knjige ili foto albuma, aktivirati i prelistavati fotografije na zidu koji se nalazi pred njima. Interaktivni dizajn postavke osmišljen je da izazove što veće interesovanje posetilaca i istovremeno ispuni najviše svetske muzeološke i estetske standarde. Instalaciju je izradio Kodek institut.

Vojni bunker šesti je po redu objekat koji se otvara na Beogradskoj tvrđavi i koji će posetiocima biti dostupan za razgledanje svakog dana (i vikendom) od 11.00 do 19.00 časova. Cena ulaznice biće 100 dinara, a za povlašćene kategorije (studenti, đaci, penzineri) – 50 dinara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here