Otvorena 4. studentska konferencija SKONP

Studentski parlament Državnog univerziteta u Novom Pazaru već četvrtu godinu zaredom organizuje studentsku konferenciju SKONP na Zlatiboru. Ove godine, u periodu od 10. do 13. aprila, tema konferencije je „Mladi u procesu evropskih integracija”.
SKONP

Na svečanom otvaranju, koje je upriličeno u vili „Romanija” na Zlatiboru, predstavnici i organizatori govorili su o sadržaju i cilju ove četvorodnevne konferencije. Ovogodišnja SKONP konferencija baviće se temama vezanim za evropske integracije, s obzirom na to da je naša zemlja zvanično postala kandidat za ulazak u Evropsku uniju. Neke od podtema biće: Nastanak i istorijat Evropske unije, Mitovi o Evropskoj uniji, Parlamentarizam u Srbiji i prilagođavanje sistemu Evropske unije, Uloga mladih u sprovođenju obaveza OEBS-a, Iskustva studenata u inostranstvu itd.

O ovim i mnogim drugim temama govoriće: Dejan Ralević (zamenik pomoćnika ministra spoljnih poslova za Evropsku uniju), doc. dr Vladimir Pavićević (docent na Fakultetu političkih nauka), doc. dr Senad Ganić (docent na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru), Ivana Đurić (pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije), Filip Makmahon i Milena Stošić (misija OEBS-a u Srbiji), master Milan Krstić i master Marko Dašić sa Fakulteta političkih nauka i Aleksandar Jakovljević (predsednik Udruženja srpskih studenata u inostranstvu).

Cilj SKONP-a je da okupi preko 300 studenata različitih fakulteta i univerziteta u Srbiji na jednom mestu i da se tokom trajanja konferencije, zajedno sa predavačima, polemiše o krucijalnim problemima mladih u Srbiji, a sve to zato što je napredak u društvu moguć upravo onda kada se mladi pokrenu i preuzmu inicijativu.

Na prigodi povodom svečanog otvaranja prisutnima su se obratili: Demir Crnovršanin (predsednik studentskog parlamenta Državnog univerziteta u Novom pazaru), Milan Savić (predsednik SKONUS-a), Milan Janković (predstavnik Udruženja studenata sa hendikepom) i doc. dr Senad Ganić (profesor međunarodnog prava na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru). Svi su poentirali održavanje ove konferencije, a to je podsticanje mladih da se aktiviraju, a ne da budu samo pasivni posmatrači, jer su upravo oni koji kroje budućnost.

Portal Mladi će sa lica mesta svakodnevno izveštavati o najvećoj konferenciji koju SKONP organizuje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here