Oživljavanje legende o Dolini jorgovana

Manifestacija ,,Dani jorgovana biće održana  u subotu, 26. aprila u Kraljevu s ciljem oživljavanja legende o Dolini jorgovana u Ibarskoj klisuri gde je kralj Uroš Prvi posadio mirisne jorgovane uoči dolaska francuske princeze Jelene Anžujske na srpski dvor.

Prema legendi, iz ljubavi prema Jeleni Anžujskoj srpski kralj Uroš Prvi(oko 1220–1277.) naredio je pred njen dolazak da se putem kojim će ona doputovati, celom dolinom Ibra, od Kraljeva do Raške posade poznate vrste jorgovana. Rascvetala dolina jorgovana i kralj Uroš, sa željom da je svakog jutra budi miris omiljenog cveća, dočekali su Jelenu ispred zamka Maglič.

Smatra se da Jelena Anžujska do dolaska u Srbiju nije videla budućeg muža, ali svadbeni doček sa jorgovanima je potpuno vezao njeno srce za Srbiju.

Manifestacija ce početi u 09h na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. Sledi odlazak do zadužbine kralja Uroša Prvog  u Sopoćanima  a zatim u manastir Gradac, ženski manastir i zadužbinu Jelene Anžujske.
Za završetak manifestacije predviđen je scensko muzički program u srednjovekovnom gradu Magliču sa početkom u  14h.

U poslednje tri godine u okviru manifestacije organizuje se takmičenje u pripremanju starih jela pod nazivom ,,Jelenina trpeza” koje povezuje srpsku i francusku tradicionalnu kuhinju.
Društvo srpsko- francuskog prijateljstva za ovo takmičenje dodeljuje nagradu ,,Trpeza kraljice Jelene”.

Autorka: Aleksandra Colić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here