Sudar kultura i bizarni običaji

Kulture, običaji i zakoni variraju od zemlje do zemlje. Ako otputujete u neku zemlju nije na odmet da se raspitate o kulturi naroda sa kojima ćete provesti izvesno vreme. U suprotnom, možete se naći u neprijatnoj situaciji zbog nesporazuma koji eventualno proizilazi iz nerazumevanja ili neznanja. Evo nekoliko korisnih informacija:

Ako putujete u Tursku i posetite prijatelje valja se izuti pred vratima. Ukoliko to ne učinite smatreće da ne poštujete njihov dom. Obavezno ćete biti posluženi kafom. Uz kafu Turci služe i čašu vode. Ukoliko prvo popijete vodu daćete im do znanja da ste gladni, pa će vas poslužiti ukusnim đakonijama svojstvenim Turskoj.

U Italiji će vas gledati popreko ukoliko naručite espreso u večernjim satima. Nemojte se začuditi ako razgovaraju sa vama povišenim tonom i mlataraju rukama, to je samo duh veselih Italijana.

U Norveškoj nemojte odmotavati cvece iz papira kada vam ga poklone, a Rusima nikada ne poklanjajte paran broj cvetova.

U Portugalu nemojte urinirati u okean. Zakonom je zabranjeno!!!

U Indoneziji možete izgubiti glavu radi malo uživanja i zabave-masturbacije. Koga uhvate na delu izreći će mu smrtnu kaznu.

U Burmi je dan danas zabranjen internet. Ukoliko budete koristili društvene mreže bićete kažnjeni zatvorom.

U Libanu zakonom je dozvoljeno muškarcima da imaju seksualne odnose sa životinjama! Mala začkoljica, muškarac može imati intimne odnose samo sa životinjama ženskog pola, ukoliko ga uhvate na delu sa životinjom muškog pola sledi smrtna kazna. (???)

Francuzi poštuju vojskovođu iz 16. veka koji je osvojio veliki deo Evrope Napoleona Bonapartu. Stoga je zabranjeno i smatra se uvredom dati svinji ime Napoleon. Poznati roman Dzordza Orvela „Životinjska farma“  poznat je po prasetu Napoleon, medjutim u Francuskoj nećete naići na ovakav prevod. Umesto sa Napoleon, prase se oslovljava sa Cezar. Danas većina Francuza ovaj zakon smatraju šalom, retko ko i zna za njega.

U Kinu nemojte nositi i ne smete koristiti sprejeve i kapi za nos i sinuse koji u sebi sadrže pseudoephedrine. Njihovo korišćenje je zabranjeno strogim Zakonima protiv stimulantivnih droga Japana. Koristan je i ovaj podatak, običaj je da se ne poklanjaju satovi, cveće ili sandale, jer kinezi ove predmete povezuju sa smrću.

Ukoliko budete hranili golubove po trgovima i parkovima San Franciska prekršićete njihov zakon i privešće vas u policijsku stanicu. Isti zakon na snazi je i u Veneciji.

Ukoliko putujete sa voljenom osobom u Arapske Emirate ne pokazujte izlive nežnosti u javnosti. Njihov zakon zabranjuje držanje za ruke, grljenje ili ljubljenje na javnim mestima. Mnogi turisti su uhapšni upravo zbog ovih stvari.

Tajlanđani gaje duboko poštovanje prema svom kralju. Kraljev lik se nalazi na tajlandskim monetama tako da, ukoliko na ulici naiđete na neku, pazite da ne stanete na nju već se sagnite i pokupite je. Gaženje kraljevskog lika velika je uvred, a možete biti i uhapšeni.

U Singapuru je nepristojno žvakati žvaku na javnom mestu. Osim što je nepristojno, ilegalno je.

Autorka: Jasmina Mišović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here