Pavla ili Pavleta?

  • Juče sam videla Pavleta.
  • Ne, ne, juče sam videla Pavla.
  • Hm, možda je najbolje da kažem da je naišao Pavle i izbegnem dilemu.

Koliko puta vam se desilo nešto slično ovome? Da li je ispravno Pavla ili Pavleta? Kako treba deklinirati ovo ime? A šta ćemo sa sledećim imenima: Đorđe, Rade, Mile i slično?

Kako biste konačno u svojoj glavi razrešili ovu veoma čestu nedoumicu, sledi tekst koji će objasniti čitavu zavrzlamu.

U srpskom jeziku postoje tri deklinacijepo kojima se imenice mogu menjati. Imenice koje nas sada interesuju jesu one koje se menjaju po prvoj deklinaciji, i to vlastita imena i muška imena od milja koja imaju nastavak –e (Pavle, Đorđe, Mile, Dule, Rade, Đole, Nele).

Imena Pavle i Đorđe imaju sledeći tip promene: Pavle, Pavla, Pavlu, Pavla, Pavle, Pavlom, Pavlu; Đorđe, Đorđa, Đorđu, Đorđa, Đorđe, Đorđem, Đorđu, a prisvojni pridevi izvedeni od ovih imenica bi bili: Pavlov i Đorđev. Međutim, u svakodnevnom govoru imamo prilike da čujemo i nešto drukčije oblike (Pavleta, Đorđeta, Pavletov, Đorđetov i slično) koji ni u kojem slučaju nisu pravilni.

Kada su u pitanju Mile i Rade, situacija je malo komplikovanija. Ovi primeri se mogu menjati dvojako, a promena zavisi od toga odakle je osoba i za koji način se opredelila (postoje zapadni i istočni tip promene), te možete reći i Mila i Mileta, Rada i Radeta (Milov i Miletov; Radov i Radetov).

Nadimci – Dule, Đole, Nele proširuju svoju osnovu i pravilno je reći: Duleta, Đoleta, Neleta(Duletov, Đoletov, Neletov).

Ako malo bolje pogledamo situaciju i pravila, zaključuje se da su primeri koji proširuju svoju osnovu uticali i na imena Pavle i Đorđe, te zbog toga govornici i ovim imenima dodaju infiks i dekliniraju ih neispravno, za šta nema opravdanog razloga. Dakle, nikako Đorđu i Pavlu ne proširujte ime, a u ostalim slučajevima to treba raditi, sem kada je u pitanju neki Rade ili Mile koji je navikao na zapadnu promenu.

Nadamo se da smo ovim tekstom konačno razjasnili nedoumicu i da ćete ubuduće koristiti ispravne primere. Kada budete sreli nekog Pavla, nemojte više razmišljati da li treba reći da ste sreli Pavla ili Pavleta. Isto tako, upoznajte nekog Đorđa ili Mileta, a možda čak i nekog Rada.

PODELI

3 KOMENTARA

  1. Ako za početnu tačku imamo ime Pavl ili engl. Paul, onda jeste genitiv Paula / Pavla, odnosno instrumental Paulom / Pavlom …

    Ako za nominativ imamo ime Pavle, onda je u duhu srpskog jezika, genitiv Pavleta, a ne Pavla, odnosno instrumental, Pavletom, a ne Pavlom – kako ste vi ovde napisali…

    Voleo bih da mi objasnite, vašu logiku, zašto je Pavlov ispravnije, po istom principu kako sam ja objasnio da je Pavletov ispravnije.

    Hvala vam unapred na odgovoru!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here