BAP: Hamlet i drugi klovnovi

Praznik za sve ljubitelje amaterskog pozorišta je počeo 23. maja u Kulturnom centru Studentski grad otvaranjem Festivala Beogradskih amaterskih pozorišta (BAP). Ovo je 56. BAP po redu, a pobednička predstava će predstavljati glavni grad na takmičenju u Kuli. Međutim, izreka da je važno učestvovati ne zvuči izlizano kada se uzmu u obzir uslovi u kojima stvaraju oni koju su izabrali pozorište kao hobi. Tokom večeri je više puta pomenuto da su mnoga amaterska pozorišta ugašena zbog nedostatka sredstava, a učesnici ovogdišnjeg BAP-a su istakli da je najvažnije da jedni drugima pruže podršku jer što je više dobrih predstava, to je amatersko pozorište jače. Dobar primer podrške su pružili članovi Tetra 5 koji su došli da gledaju svoje kolege i pruže im podršku.

Festival je počeo predstavom Hamlet po tekstu Luisa Bunjuela u izvođenju KOT teatra iz Rakovice. Predstavu je režirao Slobodan Ž. Jovanović Šilja koji je uneo i brojne promene u tekst, koji se može nazvati dramskim predloškom jer Bunjuel nije ostavio dovoljno jasna uputstva kako predstava treba da izgleda. U ovoj nadrealističkoj predstavi, nastaloj prema kratkom tekstu španskog filmskog reditelja, dva Hamleta se nadmeću i bore a predstava u izvođenju KOT teatra suočava ne samo dva Hamleta već i Bunjuela sa Šekspirom kao i Jovanovića sa obojicom.

 

hamlet
Foto: KOT Teatar

Na okruglom stolu nakon predstave reditelj je istakao da je veliki izazov raditi nadrealističku predstavu, po tekstu koji sve prepušta improvizaciji i slobodi. Upravo od te improvizacije glumci su imali najveći strah dok su trajale probe ali vremenom je njihova razigranost rasla tako da su do premijere, koja je bila u martu ove godine, pa i do izvođenja na BAP-u uspeli da je razviju do nivoa na kome na publiku ostavljaju upravo onakav utisak kakav su želeli.

Bunjuelov tekst o kome postoji jako malo podataka, koji i sam sadrži jako malo dramski upotrebljivog teksta, a mnogo vise prostora za domaštavanje, glumci i reditelj su shvatili kao izazov a rezultat njihove igre na njemu jeste predstava sa dva Hamleta kao dva klovna za koju je recept reditelj opisao rečima: “… dodati snove reditelja i smeh glumaca i sve to začiniti maštom – i eto komada za vas”.

Autor teksta: Jovana Nikolić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here