Peti međunarodni festival dečijih i omladinskih predstava

DOPS ove godine slavi mini jubilej – svoj peti rođendan! Kvalitetne predstave za mlade i bogat kulturno-umetnički program i ovog oktobra u Jagodini.

Od 20. do 25. oktobra u Jagodini će se po peti put održati “DOPS”, međunarodni festival dečijih i omladinskih predstava. Za ovogodišnji festival prijavilo se 46 pozorišnih kuća, te je ovogodišnji selektor Dejan Cicmilović imao težak zadatak da izabere pet dečijih i pet omladinskih predstava koje će biti igrane tokom festivalske nedelje. Moto ovogodišnjeg festivala je: „Da dostignemo zvezde“. Direktor festivala, mladi Bojan Miloradović, izjavio je sledeće:

Vrlo sam ponosan na produkciju ovogodišnjeg festivala. Interesovanje je veliko. Kroz tih šest dana, grad će izgledati drugačije, osetiće se karnevalski duh. Već pet godina deca dolaze na festival i osvajaju nagrade, neki su već upisali i akademiju i izrasli u prave glumce. Kako festival raste, rastu i deca, ako ne u glumce, onda u dobru pozorišnu publiku. Želimo da zajedno dostignemo te zvezde“ kaže Miloradović.

Da nagrade ovog festivala odu u prave ruke potrudiće se i eminentni tročlani žiri koji će sačinjavati pisac za decu Ljubivoje Ršumović, dramska umetnica Jelica Sretenović i načelnik školske uprave Pomoravlja Života Starčević, kao predstavnik grada Jagodina. Dečije predstave, koje su još malo pa rasprodate, biće igrane pre podne, dok će se omladinske predstave igrati popodne.

O kredibiletetu festivala govori i činjenica da se za festival pročulo i širom regiona, te će se ove godine igrati i dve predstave iz Makedonije. Cena ulaznice je 100 dinara, a sudeći po zainteresovanosti koja vlada za ovaj festival već godinama, predstoji nam zanimljiva nedelja ispunjena kvalitetnim predstavama. Poslednje večeri festivala, 25. oktobra, kada će svečano biti dodeljene nagrade, u 18 časova biće odigrana i predstava u režiji Bojana Miloradovića, “Ljudi! Malo dobre volje, sutra svima bolje”, koju će igrati mladi glumci iz Jagodine. Nagrade se dodeljuju u kategorijama: najbolja pozorišna predstava, najbolji mladi glumac i glumica, najbolja scenografija i najbolja kostimografija.

DOPS” je, pored “Dana Komedije” jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Jagodini i za cilj ima razvoj pozorišne umetnosti u Srbiji. Pa, ako vas put nanese u Jagodinu, pravac na DOPS!

 

Evo rasporeda predstava koje će biti igrane:

20. oktobar:

12 časova – “Uspavana Lepotica”, režija: Dušica Novaković, Beograd

18 časova – “Svinjograd”, režija: Jovana Mišković i Đorđe Đoković, Kragujevac

21. oktobar:

12 časova – “Menjam pubertet za bilo šta povoljno”, režija: Angelina Lukić, Valjevo

18 časova – “Bizarno”, režija: Darko Zloporubović, Leskovac

22. oktobar

12 časova – “Priča o princu jedincu”, režija: Lilajana Ivanović, Prijepolje

18 časova – “Kontrolni”, režija: Pavle Jozić, Velika Plana

23. oktobar

12 časova – “Kako su se volele dve žabe”, režija: Rade Mihailović, Smederevska Palanka

18 časova – “Umri muški”, režija: Kire Gorgijev, Republika Makedonija

24. oktobar

12 časova – “Kraljevski festival”, režija: Radiša Stojićević, Malo Crniće

18 časova – “Oči”, režija: Kalejski D. i Tucakov S., Makedonija

BOGAT PRATEĆI PROGRAM: DRUŽENJE SA RŠUMOM I JELICOM!

Pored predstava koje će se igrati tokom festivalske nedelje, upravni odbor festivala je organizovao i prigodan prateći program. U ponedeljak 20. oktobra u 17 časova biće otvorena izložba za posetioce. U utorak 21. oktobra, u 9.15 i 10.15 igraće se predstava “Petar Pan”, a već u 20 časova, biće održano i veče sa Jelicom Sretenović. Naredni dan je rezervisan za predstavu “Ljudi! Malo dobre volje, sutra svima bolje!” koja će biti igrana u 10 i 14 časova, a istog dana u 20 časova biće održano i veče sa Ljubivojem Ršumovićem. U četvrtak, 23. oktobra, u 20 časova, biće održan koncert radionice “Škola gitare Veliki Teatar”, dok će se sledećeg dana u 14 časova igrati predstava iz Zrenjanina, “Tišina na dar”. Sav program biće održan u Kulturnom Centru Jagodine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here