Pobeda studenata, pravilo o četiri ispitna roka biće izmenjeno

Vest u potpunosti preuzeta sa blic.rs

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak izmene Zakona o visokom obrazovanju i uputila ih u Skupštinu na usvajanje po hitnom postupku, saznaje “Blic”.

Izmenama je predviđeno da svi studenti koji su fakultet upisali između 2006. i 2012. godine imaju pravo na apsolventski staž. Takođe, granica za upis na budžet biće i dalje 48 bodova, a fakulteti će ubuduće samostalno odlučivati koliko će ispitnih rokova organizovati i koji ispitni rok će biti završni.

– Procene su da su promene zakona takve da nije potrebno prethodno organizovati javnu raspravu. Zahteve studenata prihvatio je resorni ministar Srđan Verbić. Predložili smo da se izmene usvoje po hitnom postupku, kako bi fakulteti stigli da izmene statute – kažu za “Blic” u Nemanjinoj 11.

Najzanimljivije je da u istoriju odlazi odluka o postojanju četiri ispitna roka, kao i obaveza da poslednji ispitni rok za tekuću školsku godinu mora biti organizovan do 10. oktobra.

Studenti zadovoljni

– Broj ispitnih rokova i datum poslednjeg ispitnog roka u školskoj godini ubuduće će biti planirani statutima fakulteta. Svi imaju rok od tri meseca od stupanja na snagu izmena da prilagode svoja akta – objašnjavaju u Vladi.
Izmene zakona već su dostavljene parlamentu i očekuje se da tokom naredne nedelje počne poslanička rasprava. Studenti zadovoljno trljaju ruke.

Realni rokovi
– Deo u izmenama zakona koji se tiče 48 bodova za budžete je bio naš predlog. Što se tiče apsolventskog staža, takođe je usvojeno naše mišljenje. Kada su ispitni rokovi u pitanju, nadamo se da fakulteti neće to zloupotrebiti i da će njihov broj biti realan – kaže Andrijan Lemut, predsednik skupštine SKONUS-a.
S druge strane, dekani fakulteta smatraju da je Vlada donela lošu odluku.

Dekan: Loša odluka
– Apsolventski staž za studente nema smisla. To nije stimulans da završe fakultet, već će im dati dodatni prostor da se razvlače. Vlada ne želi da studenti dođu u Nemanjinu i da štrajkuju zbog broja rokova, već su loptu prebacili ispred fakulteta. Kada imamo više rokova, efikasnost je manja, jer studenti ispite doživljavaju kao kocku. Ako više puta igraju, imaju šansu da dobiju – kaže za “Blic” Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta, koji se nada da će se svi fakulteti Univerziteta Beograda dogovoriti da se broj ispitnih rokova zadrži na broju pet. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here