Filmski likovi koji su zaista postojali

Filmski likovi mogu biti plod čiste mašte, mogu biti u vezi sa istinitim događajima, a nekad su mešavina i jednog i drugog. Ideje scenarista često su povezane sa konkretnim mestima, događajima, ljudima, pa su tako mnogi od kultnih likova nastali po ugledu na ljude koji su zaista postojali u nekom istorijskom periodu.

Filmski likoviZoro

Jednog od najpoznatijih filmskih likova devedesetih, Zoroa, scenaristi su oživeli po liku „Meksičkog Robin Huda„. Naime, čovek po imenu Hoakin Murijeta je bio rudar čija je porodica bila stalno napadana, a vlast nije preuzimala ništa povodom toga, pa je on odlučio da stvari uzme u svoje ruke. Organizovao je bandu koja je pljačkala i ubijala, ali je na kraju bio uhvaćen od strane teksaških rendžera. 

Filmski Haokin – Zoro, doduše, malo je izmenjen radi zanimljivosti i gledanosti film, ali dobro je znati da je „Antonio Banderas sa maskom“ zaista postojao.

Norman Bejts – Psiho

Hičkokov film „Psiho“ je jedan od najpoznatijih horor filmova, a njegova radnja prati život Normana Bejtsa koji se vremenom poistovećuje sa svojom psihički neuračunljivom majkom. Lik je nastao po ugledu na Eda Geina, koji je pedesetih godina baš kao i Bejts počeo da se poistovećuje sa svojom majkom, a pre toga je pokušavao da udovolji svakom njenom hiru.

Severus Snejp – Hari Poter

Dž. K. Rouling je svojim talentom stvorila ceo magični svet u knjigama o Hariju Poteru, uticajući na književnost ali i na filmsku umetnost. Jedan od najupečatljivijih likova iz knjige i filma je profesor Severus Snejp, a inspiraciju za njegov lik Rouling je dobila od svog profesora hemije Džona Netlšipa. On u početku nije bio zadovoljan time kako je predstavljen u knjizi ali je na kraju bio vrlo srećan i ponosan.

FILMOVI KRIJU TAJNE: 40 neverovatnih činjenica koje ne vidimo na velikom platnu

Mornar Popaj

Odrastanje uz crtane filmove je deo svakog detinjstva, oni su tu da nam budu prvi uzori lepog ponašanja, dobrog vaspitanja. Tvorac jednog od najpoznatijih mornara na svetu, mornara Popaja, E.C. Seger je inspiraciju za ovaj lik dobio od lokalnog „žestokog“ momka pod imenom Frenk „Roki“ Figel. Figel ne samo da je izgledao kao Popaj već je imao i ličnost kao slavni crtani lik.

Pročitajte još i ovaj tekst: Sjajne glumačke transformacije

Šerlok Holms

Artur Konan Dojl je stvorio Šerloka Holmsa još 1887. godine i od tad je njegov lik bio pristuran u mnogim kratkim pričama, kao i 4 romana. Pored toga, pojavljuje se kao glavni lik u filmovima i serijama. Dojl je stvorio Šerloka po ugledu na Džozefa Bela koji je predavao forenziku. Baš kao Holms, i Bel je asistirao policiji u rešavanju zločina, samo što on nikada nije napustio svoj posao zbog posla u policiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here