Počeo 44. FEST – od 26.02. do 6.03. u Beogradu

 44. međunarodni filmski festival FEST pod sloganom „Briše granice“ svečano je otvoren 26. februara, a do 6. marta premijerno će beogradskoj publici predstaviti više od 110 filmova – brojne nedavno prikazane na Berlinalu i drugim svetskim festivalima, kandidate za Oskara, preko 40 takmičarskih filmova, mnogobrojne naslove iz zemlje i regiona i angažovani film.

327a64e9066aa70e6d3efcd08fe6e836
Izvor: breakfast.rs

Filmski festival FEST je počeo projekcijom domaćeg filma „Vlažnost“ Nikole Ljuce, premijerno prikazanog u okviru selekcije Forum Berlinskog filmskog festivala 2016. godine, aotvorila ga je čuvena španska glumica Viktorija Abril, kojoj je uručena nagrada Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo. Beogradski pobednik je uručen i Džonu Mektirnanu, reditelju poznatih filmova, među kojima su „Umri muški“ i „Lov na crveni oktobar“. Nagradu za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dobio je legenda srpske kinematografije Velimir Bata Živojinović, a primila ju je njegova supruga.

175291177856d207d6ede5c702635080_v4_big
Izvor: b92.net

Kako prenosi SEEcult, Viktorija Abril je svoju nagradu posvetila reditelju Visenteu Arandi, preminulom 2015. godine, zbog kojeg je, kako kaže, započela svoju glumačku karijeru. Osim Beogradskog pobednika, Viktoriji Abril je 27.02. uručena i nagrada Zlatni pečat u slovenskoj kinoteci. Nagradu su glumici uručili direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić.  

„Vlažnost“ je jedno od 19 ostvarenja u okviru bogatog nacionalnog programa Srpski film, među kojima su i filmovi u kojima je Srbija manjinski koproducent – „Zvizdan“, „S one strane“, „Život je truba“, „Ti mene nosiš“, „Brat Dejan“ i drugi. Publika je pokazala naročito interesovanje za rediteljski debi Mirjane Karanović „Dobra žena“ koji je imao svetsku premijeru na Sandensu, „Procep“ Dejana Zečevića i „Otadžbinu“ Olega Novkovića. Dragan Bjelogrlić, selektor programske celine Srpski film, na otvaranju FEST-a je, govoreći o brojnosti naših naslova na ovogodišnjem FEST-u, poručio publici da se nada da će kvalitet domaćih filmova biti srazmeran kvantitetu, kako prenosi SEEcult.

U nacionalnu selekciju su ubrojani i već prikazivani filmovi „Panama”, „Pored mene”, „Sizif K“, „Smrdljiva bajka“, „Porodica“ i „Amanet“. U programskoj celini Microwave su „Porodica“ Saše Radojevića, drama sa elementima horora „Otvorena“ – dugometražni debitanski film mladog autora Momira Miloševića i „Paluba“ Dejana Vlaisavljevića.

Programska celina koja odstupa od festivalskog mejnstrima namenjena publici koja voli tvrđe žanrove, Thrills and kills, okuplja naslove „Apokalipsa jakuza“, „Baskin“, „Idila“, „Ljubav i mir“, „Nemački bes“, „Osvetnica“, „Poziv“, „Samo keš“ i druge.

Goste festivala će činiti preko 20 reditelja, glumaca i producenata iz sveta i regiona, koji će razgovarati sa publikom o filmovima. 

Glavni program van konkurencije i ujedno najpopularnije naslove čine kandidati za Oskara  – „Dankinja“ Toma Hupera, „Kerol“ Toda Hejnsa, „Trambo“ Džeja Rouča, zatim „Ave, Cezare“ braće Koen, „Mladost“ Paola Sorentina, „Jastog“ Jorgosa Lantimosa, „Imati 17 godina“ Andrea Tešinea, „Nerazuman čovek“ Vudija Alena i drugi.

Projekcije filmova će se održavati u Sava centru, Domu omladine, Cineplexx Ušću, Kulturnom centru Beograda, bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Parobrodu i Narodnom pozorištu.

Detaljnije o programu 44. FEST-a možete videti ovde http://www.fest.rs/Program

Autor: Jovana Golubović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here