Prva simulacija Komiteta regiona EU (CoR) u Novom Sadu

CORIUSS Vojvodina“ je prva simulacija Komiteta regiona EU (CoR) na svetu i prva institucionalna studentska simulacija u Novom Sadu.Ova trodnevna konferencija, koja će se održati između 1. i 3. aprila, okupiće oko 80 istaknutih studenata iz Srbije i regiona koji će imati priliku da na direktan i interaktivan način saznaju kako funkcioniše CoR, ali i značaj regionalizma i regionalne saradnje.

simulacija Komiteta regionaSvaki učesnik će predstavljati po jedan region iz jedne zemlje, prema proporcijama koje su zastupljene u samom CoR-u. Prvi dan konferencije, učesnicima bi bili predstavljeni mentori – predstavnici lokalnih vlasti iz Vojvodine i regiona, ali i predstavnici akademske zajednice koji bi im pomogli u pripremi za samu simulaciju koja će se održati drugi i treći dan. Ovim bi se stvorila dodatna vrednost povezivanja mladih stručnjaka sa lokalnim predstavnicima i time se otvorila mogućnost za mnoge vidove buduće saradnje.

            Teme koje će biti obrađene na konferenciji su :  Međuregionalna ekonomska saradnja kao rešenje problema nezaposlenosti mladih i Značaj društvene kohezije u multikulturalnim, višenacionalnim i višejezičnim regionima.

            Projekat su podržali Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a predavanja i simulacije će biti održane u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine uz simultane prevode na jezike nacionalnih manjina i engleski jezik.

            Svi zainteresovani studenti iz Srbije i regiona moći će da se prijave za ovaj projekat od 1. do 10. marta putem zvaničnog sajta: http://coriuss.eu/Vojvodina/

Udruženje BEUM je organizacija koja okuplja preko 1500 mladih lidera iz preko 60 zemalja. Organizator je projekta Beogradski model Evropske unije koji predstavlja najveću simulaciju organa EU na svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here