Počeo je drugi Danube Fun Fest!

Donji Milanovac, po drugi put, domaćin je Danube Fun Fest-a koji je otvoren 09. avgusta uz dečiji hor „Dunavske devojčice“ pod dirigentskom palicom Nenada Ilijića, kao i tradicionalne zvuke srpske trube u izvedbi fenomenalnog trubačkog orkestra „Danijela“, pod vođstvom mlade i izuzetno talentovane Danijele Veselinović iz Arilja, a sve to na glavnom stejdžu kod gradskog pristaništa uz goste iz Alžira, Libana, Nemačke, Rumunije, Rusije, Bugarske, Slovenije i Makedonije.

Danube Fun
Trubački orkestar „Danijela“

Prisutnima se obratio i Petar Jovanović, predsednik Inicijative Mladih „Hoću! Mogu!” kao i idejni tvorac Danube Fun Fest-a, koji je sa ponosom istakao da je broj posetilaca već prve večeri premašio prošlogodišnju cifru, što dovoljno govori o prepoznavanju kvaliteta ovog međunarodnog edukativno-sportsko-zabavnog festivala. Posebno je pozdravio i preko 30 mladih volontera koji svojom ažurnošću doprinose što kvalitetnijoj atmosferi na festivalu, naglašavajući značaj volonterizma kao vida društvene odgovornosti  i doprinosa lokalnoj zajednici.

Danube Fun
Foto: Aleksandar Dašić

Nakon celovečernje zabave uz dobro poznate pesme pevane u pratnji mladih trubača, posetioci su sledećeg jutra imali priliku da obiđu Rajkovu pećinu, jednu od najlepših i najbogatijih pećina u regionu. Spuštajući se do 140 metara ispod zemlje, zainteresovani su mogli videti bogatsvo belog pećinskog nakita, raznolikih pećinskih kada, kao i ogromnog broja pećinskih draperija.

Ostavivši iza sebe pećinsku temperaturu od sedam stepeni, gosti su se uputili ka Lepenskom Viru, izuzetno značajnom i po mnogo čemu jedinstvenom praistorijskom nalazištu. Jedinstveni ostaci arhitekture, monumentalne skulpture, i brojni drugi nalazi ostavljaju snažan utisak na svakog ko se nađe na ovom mestu.

Danube Fun
Foto: Aleksandar Dašić

Popodnevni časovi bili su rezervisani za dobru zabavu na prelepoj gradskoj plaži, ali i za plovidbu srpskim morem, odnosno prostranim plavim Dunavom. Veče je bilo predviđeno za „Raskršće kultura – Cultural Crossroads“, aktivnost u okviru koje su gosti dobili priliku da predstave deo kulture svojih zemalja.

Gosti iz Rumunije, predstavnici organizacije MasterPeace, započeli su veče tradicionalnim plesom i veselom igrom, čija razdraganost i oslikava ideju njihove organizacije, a to je podizanje svesti o bogatstvu međusobnih različitosti. Savez slovenačkih kulturnih zajednica Srbije upriličio je jednočasovni književno-akustični program, a svoj mali koncert imala je i rok grupa „Slovenski memento”.

Zvezde večeri bile su devojčice rezervnog olimpijskog tima iz Rusije i prvakinje Evrope u fitnes plesu koje su se spontano pridružile festivalu. Boraveći u Donjem Milanovcu radi sportskih priprema, pažnju im je privukao Danube Fun Fest i odlučile su da publiku iznenade fantastičnim performansom kome su se na kraju priključili i sami gledaoci.

Drugi festivalski dan priveden je kraju uz noćnu žurku na gradskoj plaži i DJ Garnier-a, a dobru zabavu nije pokvarila i kiša koja je počela da pada.

Danube Fun

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here