Polazak.com: Momci koji brinu o našem sigurnom putovanju

Ovaj projekat trojice mladih ljudi pruža korisnicima sve potrebne i najtačnije informacije u vezi sa prevozom, bilo u Srbiji ili inostranstvu.

Zahvaljujući ažurnosti i pravovremenim informacijama koje pruža svojima korisnicima, sajt Polazak.com stekao je široku bazu poštovalaca među putnicima. Radi se o sajtu koji svojim korisnicima, bilo da putuju međugradskom, gradskom ili međunarodnom linijom, pruža najtačnije informacije, sve sa namerom da putnik stigne na najsigurniji način do željene destinacije.

Na sajtu putnik može da izabere mesto i vreme polaska, prevoznika koji mu odgovara, kao i prevoz sa najmanjim brojem presedanja, kako bi samo putovanje bilo što ugodnije. Trebalo je nekoliko godina vrednog rada i truda da bi se ovaj projekat sproveo u delo, a na njemu je radilo (i dalje radi) trojica mladih, talentovanih i ambicioznih momaka: Kornel Nađ, Filip Vukša i Nemanja Jovanović. Momci na sajtu rade sa još nekoliko ambicioznih mladih ljudi, a uz podršku poznatih prevoznika i nekolicine domaćih medija, uspešno su se istakli. Nemanja Jovanović, marketing menadžer projekta Polazak.com, govori o sajtu za Portal Mladi, kao i o utiscima korisnika, izuzetno uspešnoj aplikaciji za mobilne telefone i planovima koje Polazak ima za budućnost.

Kako ste došli na ideju da osnujete sajt Polazak.com?

Ideja o sajtu koji će predstavljati integrisanu online bazu redova vožnje rodila se još 2010. godine. Idejni tvorac projekta Kornel Nađ, živi i radi u Francuskoj, gde po prirodi svog posla često ima priliku da koristi javni prevoz na lokalnim i međugradskim linijama, i prati inovacije vezane za taj sistem u najrazvijenijim zemljama i gradovima Evrope. Kada na to dodate talenat i želju nekoga da sve te inovacije prati i analitički ih posmatra, relativno je lako doći do zaključaka ko je zapravo putnik današnjice i šta mu je potrebno za bezbrižno putovanje. Upravo razumevanjem potreba savremenih putnika i nastojanjem da im se na jednom mestu pruže sve potrebne informacije, spajanjem najboljih primera iz prakse pod jedan krov, stvoren je projekat koji se danas realizuje pod domenom www.polazak.com.

Koliko je vremena bilo potrebno za realizaciju ovakvog projekta?

Od rađanja ideje do aktuelne verzije sajta, Polazak.com je prošao dug i izazovan put. U prvoj fazi je bilo neophodno prikupiti sve redove vožnje od prevoznika i nadležnih državnih organa. Posle toga je trebalo sve te dokumente, koji su bili u pisanoj formi, prebaciti u digitalni format i napraviti algoritam po kome će potrebne informacije stizati u upotrebljivom formatu do krajnjeg korisnika sajta – putnika. Kada su ispunjeni preduslovi, početkom 2012. godine lansirana je beta verzija sajta.

U probnom periodu naš tim je intenzivno radio na proširivanju baza redova vožnje, na praćenju i testiranju rada sajta, da bismo posle godinu i po dana, u septembru 2013. godine lansirali aktuelnu verziju sajta Polazak.com. Naravno, u pitanju je vrlo dinamična sfera, u kojoj se informacije menjaju na dnevnoj osnovi. To zahteva punu budnost našeg tima i svakodnevni rad na praćenju i ažuriranju redova vožnje, kako bismo našim korisnicima pružili najtačnije informacije na najbrži i najkvalitetniji način.

Recite nam nešto o samom projektu. Po čemu se razlikuje od ostalih sajtova sa pregledom redova vožnje?

Ponosno ističemo da je Polazak.com jedini domaći planer putovanja i pretraživač redova vožnje koji putnicima nudi mogućnost izračunavanja optimalne putanje za dolazak do željene destinacije, čak i ukoliko do nje ne postoji direktna linija. Cilj je da se za putnika odabere najbrži transfer sa najmanjim brojem presedanja. Na ovaj način, naš tim je uspeo da putnicima približi brojne, do sada nedostupne, destinacije i proširi saobraćajnu mrežu, bez dinara ulaganja u tešku i skupu infrastrukturu. Uz to, naš sajt je jedini tog tipa koji na jednom mestu pruža informacije o međunarodnom, međugradskom i prigradskom autobuskom i železničkom prevozu.

Najnoviji član naše baze su domaći i međunarodni redovi vožnje Železnica Srbije, kao i redovi vožnje Beovoza i beogradskog metroa – BG voza. Jedna od ključnih prednosti našeg sajta, i našeg tima, svakako je činjenica da smo svi mi i sami putnici u javnom prevozu. Svako rešenje koje vidite na našem sajtu, kreirano je sa krajnjim korisnikom na umu. Prilikom donošenja bitnih odluka nastojimo da prihvatamo samo ona rešenja koja bismo i mi kao putnici smatrali korisnim i pogodnim.

Celokupan doživljaj koji posetioci imaju na sajtu osmišljen je sa jasnim ciljem – da se putniku pruži ono što mu treba, a to je kompletna, pouzdana, tačna informacija u pravo vreme i na bilo kom mestu na kome mu zatreba. Dakle, prioritet nam je bio da putnicima pružimo pouzdane redove vožnje na koje se mogu osloniti, što postižemo kroz svakodnevnu komunikaciju sa prevoznicima i proveru redova vožnje sa njima.

Kakve su reakcije korisnika i okoline?

Za sada sa velikim zadovoljstvom možemo reći da su reakcije korisnika veoma pozitivne. Kako bismo bili sigurni da korisnicima pružamo kvalitetne usluge, veoma nam je bitan stalni kontakt sa njima. Iz tog razloga smo prisutni na društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru i Google+ gde putnicima nastojimo da pružimo korisne aktuelne informacije, ali i razne zanimljivosti iz sveta saobraćaja. Sa korisnicima komuniciramo i putem komentara i ocena na Play Store-u, kao i putem kontakt forme na samom sajtu, u okviru koje nastojimo da na sva pitanja odgovaramo u najkraćem roku.

Osim reakcija korisnika, veoma su nam bitni i utisci prevoznika i sa većinom imamo zadovoljavajuću saradnju. Drago nam je što možemo reći da veliki broj autoprevoznika prepoznaje značaj dostupnosti informacija koje naš sajt pruža putnicima, i većina njih je voljna za saradnju. I tu  moramo da primetimo da je ostvaren zaista veliki napredak za ove četiri godine rada, iako ponekad kod pojedinaca i dalje postoji izvesna doza nepoverenja i straha od korporativne špijunaže. Na nama je da i u godinama koje dolaze radimo na zbližavanju prevoznika i putnika i povećanju naizmeničnog poverenja kroz veću javnost i dostupnost podataka, gde našu ulogu smatramo veoma značajnom.

Spomenuli ste aplikaciju za mobilni telefon. Recite nam nešto više o tome?

Paralelno sa razvojem sajta, od samog početka razvijana je i smartfon aplikacija, jer smo uvek smatrali da je putnicima češće mnogo bitnije da redove vožnje mogu naći u hodu ili na putu, nego sa desktop računara. Prošlog novembra smo posle nekoliko godina uspešne službe objavili drugu generaciju naše Red Vožnje by Polazak.com aplikacije za Android uređaje. Osim jednostavnog korisničkog interfejsa i mogućnosti rada na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, u aplikaciji je moguće pregledati stanične dnevnike svih stanica u Srbiji, naći kontakt podatke svih prevoznika i naći redove vožnje do svih destinacija, čak i ukoliko do njih ne postoji direktna linija. Aplikacija trenutno ima oko 12.000 aktivnih korisnika, od kojih je ocenjena prosečnom ocenom od 4,4 što je zaista zavidan rezultat.

Ko su članovi Vašeg tima i koje su njihove uloge u timu?

Naš tim je, kao što sam i ranije spomenuo sastavljen od ukupno osmoro članova. Od čega je troje redovnih, i pet članova iz partnerske IT kompanije, koja je odgovorna za sav posao iza kulisa koji naš sajt čini onim što jeste. Od redovnih članova tu je Kornel Nađ, idejni tvorac sajta i menadžer projekta Polazak.com. Kornelovo znanje i iskustvo, kao i poznavanje javnog prevoza na zapadu, puno nam je pomoglo u implementaciji najboljih rešenja na našem sajtu. Osim Kornela, u timu je i poznati beogradski aktivista Filip Vukša, koji je u ulozi Reference Data menadžera odgovoran za prikupljanje redova vožnje, kreiranje baze i praćenje ažuriranja redova vožnje na dnevnom nivou, čija je pozicija veoma zahtevna i odgovorna.

I na kraju, tu je moja malenkost, Nemanja Jovanović. U ulozi Marketing menadžera i kao student završne godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu, zadužen sam za razvoj i održavanje poslovnih kontakata i praćenje trendova modernih marketing sistema i principa online ekonomije. Sve to u cilju što boljeg razumevanja profila putnika – naših korisnika, identifikovanja njihovih želja i potreba i zadovoljavanja istih na što kvalitetniji način.

Postoji li mogućnost da se neko ko je zainteresovan pridruži Vašem timu?

Naš tim je svakako uvek otvoren za prijem novih mladih i ambicioznih ljudi, koji vole da izazovu konvencionalno i koji su spremni da svojim radom doprinose unapređenju javnog prevoza u Srbiji i stvaranju savremenog intermodalnog saobraćajnog sistema u zemlji. Trenutno je u timu otvoreno mesto dizajnera, koji bi radio na razvoju promotivnog materijala i na održavanju i unapređivanju grafičkih rešenja za naš sajt. Svako ko je zainteresovan može poslati svoju biografiju, prateće pismo i izbor radova na mejl [email protected].

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?

Iako u finalnoj verziji, sajt Polazak.com se svakodnevno razvija i unapređuje. Iz tog razloga će naša prva i svakodnevna obaveza i u budućnosti biti praćenje i prilagođavanje novim potrebama i dostignućima u javnom prevozu putnika. Uskoro planiramo da pokrenemo prvi kompletni ticketing sistem za online rezervaciju, kupovinu i naplatu autobuskih karata u saradnji sa nekoliko poznatih domaćih autoprevoznika.

Veoma nam je drago što su brojni prevoznici prepoznali doprinos koji internet trgovina može stvoriti i u prevozu putnika. Naša očekivanja po pitanju sistema za prodaju karata putem našeg sajta su veoma pozitivna. Međutim, na tom putu nas čeka dosta rada i zajedničkog truda kako bismo razvili i edukovali taj segment putnika i pokazali im brojne prednosti online kupovine pomoću ličnog pametnog uređaja.

Dušan Miletić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here