Portal Mladi vas vodi na Festival evropskog filma – utorak 19. maj

Četvrti Festival evropskog filma biće  otvoren u utorak, 19.  maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 19.30 sati,  projekcijom srpskog filma „Ničije dete“ – dobitnikom mnogobrojnih nagrada, među kojima su i čak tri prestižne nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu. Festival će otvoriti šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport.

Na ovogodišnjem Festivalu u Domu omladine Beograda će od 19. do 24. maja biti prikazano ukupno 19 filmova u čijoj su produkciji ili koprodukciji učestvovale 22 zemlje članice EU. Među odabranim filmovima se nalaze i ovogodišnji laureati na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, poput festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji ili na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Portal Mladi u saradnji sa EU Info centarom vas vodi na sve projekcije sa ovogodišnjeg Festivala. Pratite našu FB stranicu, od 17. maja krećemo sa podelom karata i delićemo  ih svakoga dana dok ne podelimo za sve projekcije.

Svakaga dana u 12h ćemo postaviti objavu na Fb stranici sa informacijama o podelili karata!

Utorak, 19. 05, 17:00

Telo (Cialo, Poljska, 2015, 90 min)

  • Režija: Malgorzata Szumowska
  • Uloge: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwala
  • Nagrade: Srebrni medved za najbolju režiju

Novi film najpoznatije poljske rediteljke danas, film koji je oduševio i zbunio venecijansku publiku ali i doneo Srebrnog medveda na berlinskom festivalu. Crnohumorna drama o različitim načinima suočavanja sa gubitkom i uloge našeg tela u tome. Pogrebnik Januš pokušava da pomogne svojoj ćerki Olgi koja pati od anoreksije. U ustanovi za lečenje upoznaju Anu, doktorku koja kroz neobične metode lečenja pokušava da prevaziđe sopstveni gubitak.

Svečano otvaranje festivala, 19:30

Ničije dete (Srbija/Hrvatska, 2014, 95 min)

  • Režija: Vuk Ršumović
  • Uloge: Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković
  • Nagrade: Specijalna nagrada publike za najbolji film na Festivalu u Veneciji, Nagrada FIREPRESCI za najbolji film, nagrada FEDEORA za najbolji scenario

Debitantski film Vuka Ršumovića nastao po istinitom događaju jedan je od najboljih filmova regiona poslednjih godina. Krajem osamdesetih godina prošlog veka, u planinama Bosne i Hercegovine, lovci među vukovima pronalaze divljeg dečaka. Ne znaju ko je, pa dečak nasumično dobija ime Haris, a lokalne vlasti ga po hitnom postupku šalju u cetralno sirotište SFRJ u Beogradu gde se radi na njegovoj socijalizaciji.

Gost projekcije: reditelj Vuk Ršumović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here