POSAO: Propratno pismo u 5 koraka

U potrazi za poslom. Obavešteni ste putem oglasa ili bliskih vam ljudi o novom primamljivom radnom mestu ili pak pratite rad kompanije čiji biste deo jednog dana rado postali… Ne čekajte ni trenutka, šaljite prijavu! Pored radne biografije i motivacionog pisma, jeste li se upoznali sa pisanjem propratnog pisma? Koja je uopšte razlika u odnosu na motivaciono?

propratno pismo

Dragi radni ljudi, pošto ste verni pratioci naše rubrike, ne sumnjamo da ste već pokupili odlične savete za pisanje radne biografije i motivacionog pisma , a mi bismo još da vas uputimo kako da napišete kvaliteno propratno pismo.

Najpre, pođimo od razlike koju treba uočiti između propratnog i motivacionog pisma. Prateći oglase, pozive i konkurse, sigurno ste primetili da se često od vas traži jedan ili drugi dokument. Da, razlika je u nameni. Dok motivaciono pismo prilažete kada se prijavljujete za stipendije, seminare, prakse (ali i za posao), propratno će vam obično biti potrebno prilikom konkurisanja za željeno radno mesto.

Druga razlika ogleda se u samom nazivu. Kao što već znate, motivaciono pismo treba jasno da predstavi vašu motivaciju, vaše ciljeve i realne buduće projekte, dok propratno prati vaš CV i tu je da bliže predoči njegove važne delove. Naime, zahvaljujući ovoj sažetoj formi, pored toga što ćete dati podsticaj poslodavcu da pročita vašu biografiju (često će se prva selekcija napraviti upravo putem propratnih pisama), istaći ćete svoje prednosti, lične kvalitete i zasluge zahvaljujući kojim će vaša prijava istupiti iz mora pristiglih. Ne propustite priliku da naglasite, u nekoliko rečenica samo, kako ste vi idealna osoba za predloženu poziciju.

PROPRATNO PISMO

A sad, bacimo se na pisanje. 🙂

 1. Preciziraćemo KO i KOME se obraća. U zaglavlju desno ili na sredini, predlažemo, napišite svoje ime, prezime, adresu i kontakte (mejl adresu, broj telefona). Ispod vaših podataka, a iznad sadržaja pisma na levoj strani naznačite primaoca. Pokušajte pronaći ime kontakt osobe, te ga navedite (u tom slučaju i njenu funkciju), odmah zatim odgovarajući departman ili sektor, naziv i adresu firme. Dobro bi bilo neposredno ispod dodati datum i mesto prijave. Ukoliko ste upoznati s prezimenom osobe kojoj se obraćate, možete početi sa: Poštovani gospodine/gospođo Marnić… U suprotnom, ostavite samo Poštovani.
 2. U uvodnom delu, nakon kratkog predstavljanja vas i vaše kvalifikacije, obavezno naglasite radno mesto za koje ste poželeli da se prijavite, kao i način na koji ste saznali za kompaniju i oglas. Time ćete odati utisak odgovorne i koncizne osobe koja zna šta hoće i već pomaže u poboljšanju kvaliteta zapošljavanja.
 3. Središnji deo ispunite informacijama koje se odnose na vaše iskustvo, zalaganje, lične kvalitete i stečene kompetencije koje su u direktnoj vezi sa pozicijom za koju se prijavljujete. Ne zaboravite da svaki od argumenata potkrepite primerom. Stoga, ako ste napisali da ste vešti u komunikaciji s ljudima, ukratko navedite primere iz vaše prošlosti koji to pokazuju i dokazuju – kao npr. učešće na seminarima, konferencijama… Ovde je važno napomenuti da u nekoliko jasnih i konciznih rečenica treba da istaknete što više, a opet da ne odstupate od očekivanja poslodavca odnosno da ne pogrešite u navođenju ma kakvih kvaliteta koji ne mogu doći do izražaja u obavljanju datog posla. Ujedno je to sjajnja prilika da pokažete da ste upoznati s radom firme, da znate tačno šta se od kandidata očekuje i da ste vi neko ko svojim bogatim profesionalnim i individualnim profilom može znatno doprineti radu te organizacije. Samo jasno, jednostavno i precizno i… Učite da „prodajete“ sebe!! 🙂
 4. Završni deo posvetićete spretnom otvaranju vrata narednih etapa selekcije tako što ćete istaći da ste dostupni za dodatne informacije i usmeni razgovor. Time pokazujete želju i spremnost da se u potpunosti predstavite i pokažete i veštine usmene komunikacije, pošto ste već zasijali u pisanoj ovom kratkom formom. Ne zaboravite nikako da se zahvalite na vremenu uloženom u razmatranje vaše kandidature.
 5. Propratno pismo zatvarate formalnim pozdravom. Ako ste počeli izražavajući poštovanje (Poštovana gospođo Marnić), bilo bi suvišno i nespretno da se na kraju to ponavlja i piše S poštovanjem. Sasvim bi korektno i stilski nenametljivo bilo završiti sa Srdačno ili Srdačan pozdrav. Mogli biste na kraju i da se potpišete i navedete koja dokumenta upotpunjuju vašu prijavu.

propratno pismo

Mala napomena: naići ćete i na propratna pisma u kojima su lični podaci kandidata navode na kraju, to je već na vama da se odlučite na osnovu ličnih estetskih kriterijuma. Dobro je znati da se propratno pismo šalje uvek uz CV u telu imejla, dok motivaciono pišete samo ukoliko je navedeno u konkursu i šaljete u vidu dokumenta!

Pročitajte još: Koji su to najčešći omladinski poslovi?!

Dobronamerno predlažemo da, pre nego što pošaljete pismo, date nekom da ga pročita ne bi li vam potvrdio da je jezik pisanja jednostavan i korektan, a i pre će se možda uočiti ako se neka greška potkrala.

Više puta smo već insistirali na činjenici da je reč o kratkoj, konciznoj i sažetoj formi i bilo bi lepo da joj dovoljno vremena posvetite kako biste zablistali u očima budućeg poslodavca.

Ovaj tip dokumenta obično sadrži do 300 reči, druge formalne odlike su iste kao i za motivaciono pismo i CV. Nikako ne dozvolite da vam se omaknu greške na tako malom prostoru, više puta proverite opreznom pretragom na internetu ili sa nekim stručnim iz okruženja.

I nama preostaje da se vama zahvalimo što nas pratite, što nam verujete i da vam poželimo sreću prilikom prve sledeće prijave za posao.. Srdačan pozdrav!! 🙂 

1 COMMENT

 1. Ovi saveti jesu korisni za neupućene i lepo zvuče u teoriji.
  U praksi života i traženja iole pristojnog zaposlenja, situacija jeste malo drugačija.
  Kada šaljete motivaciono pismo( propratno pismo-Cover letter) /recimo, preko „Infostud-a“; šta se dešava objektivno u praksi?
  Firma dobije preko 500-700 aplikacija, selekciju vrše najčešće mladi ljudi, bez dovoljno iskustva u radu selekcije, procene, obrazovanja na najvišem nivou u HR resursima. Tako, u startu se odbaci na primer 90% aplikacija, a ostalih 10%- zadužena (opet mlađa osoba) vrši pozive na razgovor sa kandidatima. Ovde podrazumevam zaposlenja i pozicije koje zahtevaju srednju stručnu spremu- jer za pozicije sa fakultetom osnovnih studija, mastera i doktorata-morate da imate debele veze. Čak i za prodavačicu u „DM“ je potrebno očigledno da neko interveniše da bismo dobili zaposlenje, žalosno -ali je istinito!
  Tako se na razgovoru u prvom krugu vrši selekcija podobnih kandidata, za recimo, call operatera koji radi na žalbama korisnika u firmi „Planeta sport“ (što je bilo krajem decembra 2021.). Bez obzira na prethodno radno oskustvo na poslovima call operatera, u radu sa ljudima, obrazovanje dva državna fakulteta, sertifikate iz naprednog elektronskog poslovanja i sertifikate knjigovodstva, znanja 7-8 stranih jezika- ja ne prođoh u drugi krug selekcije.
  Inače, napisala sam na hiljade motivacionih pisama, veoma sam i pismena, uvek pronalazim prave reči (izraze), ali to niko i ne čita!
  Lepo je filozofirati o pisanju motivacionih pisama, organizovati obuke na NSZ o pisanju adekvatnog CV-ja i propratnih pisama, oblačenja prilikom intervjua za posao, odmerenog ponašanja- davno sam prošla te škole i poslala sam na hiljade aplikacija preko „Infostud-a“, „Klikom do posla“, „Hallo oglasa“, „Jooble“ i drugih.
  Selekcije se vrše na nekom drugom nivou, koji nema veze sa pisanjem propratnih pisama i pažljivo sročenog CV-ja.
  Kada sam radila u jednoj firmi, tamo smo koristili poleđinu papira kandidata koji su ostavljali svoje biografije na sajmu zapošljavanja- za naše beleške, pa smo imali pristupa u sve moguće lične podatke aplikanata: od lične karte, do fotografija i podataka.
  Svakako, većina ovih konkursa ( sa srednjom školom) , kao i brojnih krugova selekcije ( u firmi „Satelit premium groupe “ sam prošla čak 6 krugova, u sedmom krugu nas je ostalo troje od 700 kandidata, ali je zaposlena na kraju obuke samo jedna osoba, koja je i ranije radila kod njih, dok sam ja izgubila 1,5 mesec dana života da nekoga častim)- dakle, većina ovih konkursa podrazumeva zaposlenje na određeno vreme u trajanju od 1-3 meseca dok se pokažemo!
  Što se tiče poslova gde se traži radna snaga: pekare, kasiri koji i prenose teške gajbe, mesari, trgovci koji unose i utovaruju robu, komisioneri u magacinu, kuhinje, picerije, gde je potrebna osnovna škola- uvek ima posla!
  Jedini problem jeste ako niste 100% fizički zdravi što se tiče kičme, leđa, nogu i jednostavno ne možete ovde da konkurišete- ali tamo niko od poslodavaca i ne traži vaše motivaciono pismo da ga impresionirate, nego traži radnu fizičku snagu da zapnete ako ste u kondiciji, mladi i zdravi.

  To je objektivna situacija zapošljavanja u Srbiji!
  O državnim institucijama za kurira, referenta, da udarate pečate, primate ili raznosite poštu i podneske- morate da imate debele veze! Ovde će vas brže odbiti, nego što ste predali silne overene dokumente!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here