Potraga za smislom u doba konzumerizma

Doba konzumerizma stvorilo je svet gde svaki problem ili tegobu duha rešavamo kupovinom.  Pričamo o zavisnostima od cigareta, alkohola, droga, ali i preterani  konzumerizam je jedna vrsta zavisnosti koja se u današnjem savremenom svetu smatra potpuno normalnom pojavom kod ljudi. Koliko su kupovina i posedovanje stvari preduslovi za sreću i blagostanje pojedinca ?

Kupovina i posedovanje materjalnih stvari uveliko predstavljaju centralno mesto u našim životima. Kapitalizam je definitvno učinio svoje pa je kupovina postala neka vrsta užitka, psihoterapije, deo dana koji nas i sam naš život čini smislenim.  Činjenica je, postali smo robovi kupovine, stvari i marketinga.  Roba je počela da poseduje nas, umesto, kao nekada, i po prirodi stvari mi nju.

doba konzumerizma

Dobar posao, dobar i komforan život i ostvarenje čovekovih želja i prohteva  postali su nedovoljni  za sreću, osećaj potpunosti i dovoljnosti.  Svakodnevnica je savremenom čoveku postala bezlična, dosadna i prazna čim je neophodnost pretvorio u užitak i način da dodje do veštačkog kratkotrajnog trenutka ispunjenosti i smisla. 

doba konzumerizma

Posle obavljene kupovine osećamo se ispunjeno i prijatno neko vreme, onda se osećaj prividne ispunjenosti polako gasi i mi nastavljamo da egzistiramo  u osećanju koji je toj kupovini prethodio. Slični mehanizam delovanja kao kod mnogih bolesti zavisnosti koje se leče.  Verujem da postoje ljudi koji troše ogromnu svotu novca na ova kratkoročna blagostanja koja kupovina i posedovanje donose. Marketinška industrija kao da je otkrila  slabu stranu našeg bića sve atraktivnijim proizvodima i reklamama koje prosto kao da „viču“ da bez te stvari ne možemo, ako to nemamo mi nismo vredni, nismo moćni, nismo kao ti mnogi koji to već uveliko imaju. 

doba konzumerizma

Radi se o  iracionalnim uverenjima koje posedujemo,  uverenju da nam je određena stvar neophodna, da će nas kupovina ili posedovanje date stvari trajno učiniti ispunjenim i boljim. Razmislite o tome pre nego što sledeći put kupite nešto. Ne dozvolite da roba upravlja vama, da ona oblikuje vašu vrednost kao ljudskog bića. Mi smo ti koji određuju vrednost stvarima, ne obrnuto. 

Jačajte sebe, pobedite sebe i svoje iracionalne prohteve, jer na kraju upravo ta pobeda nad samim sobom i našim slabostima naše postojanje i život čini smislenim.  

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here