Pravi muškarac

Pre neko veče sam bila u pozorištu i gledala predstavu „Muškarčine“. O njoj se, naime, govori već neko vreme i želela sam, naravno, i ja da je pogledam. Osim zbog dobre glume, predstava ostavlja snažan utisak i zbog nekih tipični rečenica koje možemo čuti svakodnevno:

Pravi muškarac dozvoljava da mu devojka plati piće.

Pravi muškarac trenira (fudbal, podrazumeva se).

Pravi muškarac je sam svoj majstor.

Pravi muškarac pije (samo pivo).

Pravi muškarac vozi. (Ali tad ne pije!)

Pravi muškarac kuva.

Pravi muškarac…

Poigravanje stereotipima je urodilo plodom. Nateralo nas je da se posle predstave zamislimo. Da stanemo i kažemo: „Ma dosta, bre, etiketiranja!“

muskarcineEtiketiranje je zapravo odlično, ukoliko ne želiš da se opterećuješ time koja su tvoja sopstvena očekivanja. Divno je biti oblikovan po proverenom modelu. Uokviriti se u jednu kutiju i iz nje ne izlaziti. Udovoljavati svima i postati rob svih tih stereotipa. „Jer, zašto da ne? Baš je super ako ne moraš da misliš svojom glavom!“ Zašto ne bi bio tipičan Balkanac koji ne poštuje pravila u saobraćaju? Malo nekog zgaziš, napišu ti par kazni i super, postaneš medijska zvezda na jednoj od najvećih komercijalnih televizija! Uzor za medalju!

Ili, (e, ovo mi je najzanimljivije od svega!), pravi muškarac nikad ne pokazuje emocije. Što? Da vam se možda neće smanjiti ona stv muškost?

Ko je izmislio ta glupa pravila? I još gore, zašto ih je bilo ko prihvatio? Zašto neko ima potrebu da se oblikuje prema kalupu iščekivanja? Da liči na nekog drugog? Svi smo mi rođeni jedinstveni. Imamo sposobnost da saosećamo jedni sa drugima, da razumemo i prihvatimo međusobne razlike, a biramo da zbog njih nekoga osuđujemo. Biramo da nekome kažemo da nije „dovoljno muškarac“ ili da nije „pravi muškarac“ ukoliko ne pije alkohol; ili ne puši; ili, ne daj Bože, ne gleda utakmice.

Pošto sam probala da potražim u rečniku i pod odrednicom „muškarac“, a i na slovo P, ali nigde nisam uspela da nađem definiciju, da li bi neko bio dovoljno ljubazan da mi objasni: šta, kog đavola, uopšte znači ta floskula „pravi muškarac“?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here