Pravo je vreme za teretanu! Saveti za početnike

Odlučili ste da počnete sa vežbanjem u teretani, ali ne znate ništa o tome? Ili posle zagrevanja samo gledate sprave i ne znate kako da napravite plan treninga? Ne znate kako da vežbate, šta da obučete, kada i šta da jedete? Kada početi sa teretanom i zašto je teretana dobra? U ovom tekstu Vam dajemo savete koji će vam sigurno dobro doći ukoliko ste pravi početnik u teretani.

teretana
Izvor: Pixabay

Fizička priprema

Ishrana je važan element tokom bavljenja sportom. Sat vremena pre odlaska u teretanu jedite proteine i voće. Nemojte zaboraviti da ponesete ili da kupite mineralnu vodu jer voda pomaže kod unošenja dovoljne količine minerala koje se gubi tokom znojenja.

Izaberite komfornu odeću i obuću za trening. Važno je da nosite na sebi materijale koje dopuštaju koži da slobodno diše. Slobodno isprobajte više sportskih patika kako biste saznali koji modeli vam više odgovaraju. Ako redovno trčite, vredi uložiti novac u kvalitetne sportske patike, odgovarajuće veličine i modela. Važno je da patika čvrsto drži članak i da ima mesta kada se stopala rastežu tokom vežbanja.

Psihički trening

Na početku, kada još nemate kondiciju, sve je teško i to je potpuno normalna pojava. Zato ste početnik. Samo od Vas zavisi da li će se ta situacija promeniti. Važno je postaviti realne ciljeve. Ne očekujte da ćete moći napraviti pedeset trbušnjaka tokom prvih nekoliko treninga. Nemojte se preforsirati! Kada imate upalu mišića, taj deo tela mora i da se odmori. Istovremeno, Vaša kondicija će samo onda rasti ako se dobro oznojite na kardio sparavama i radite vežbe za sve delove tela. Naučite da motivišite sebe, na primer tokom treninga je jako korisna vizualizacija, kada razmišljate o tome kako biste želeli izgledati, kako ćete promeniti Vaš spoljni izgled, poboljšati zdravlje, kondiciju i imunitet.

Zagrevanje

Uvodni deo treninga je priprema. Bez zagrevanja ne smeju se dizati tegovi ili raditi vežbe. Minimum deset minuta trčite, vozite bicikl ili trenirajte na eliptičnom treneru. Cilj je povećavanje pulsa i temperature tela, a time i prokrvljenost pomoću koje će kiseonik i hranljive materije krenuti ka mišićima. Važno je napraviti razliku između kardio treninga i zagrevanja. Zagrevanje traje oko deset minuta do pojave prvog znoja.

Prođite celo telo počevši kruženjem od zglobova vrata, ramena, ruku do kukova, kolena itd.

Kada ste zagrejali zglobove preći ćete na specifično zagrevanje, a u ovom našem slučaju to će biti prve dve serije svake vežbe koja nam je po programu toga dana. Nakon toga dolaze tek one radne serije u kojima idemo do otkaza –  ali o tome više kasnije.

Temeljno zagrevanje je jedini način da se sačuvate od povreda i omogućite telu da izdrži sve napore koji vas vode ka zacrtanom cilju.

Glavni deo treninga

Za sastavljanje plana treniranja uvek se konsultujte sa trenerom. Tražite takvu teretanu koja nudi ovu uslugu. To će Vam pomoći da bezbedno i postepeno postignete svoj cilj.  U teretani će Vam reći kako koristiti sprave i koliko puta nedeljno treba da trenirate. Koristite više sprava, slobodno pitajte radnika u teretani kako se na kojoj vežba – dok ne budete zapamtili. Počnite sa lakšim vežbama, a ako osetite da imate još snage, produžite serije i dodajte nove vežbe. Serije rasporedite u razmaku od minut i po.

Istezanje

Umorni ste, znojavi i jedino na šta mislite je tuširanje. Ali, nemojte zaboraviti i istezanje na kraju. Na taj način možete smanjiti rizik od upale mišića.

Nagrada

Kad uvedemo neku novinu u svoj život ili želimo biti istrajni u nečemu, nađimo način da to pretvorimo u nešto i pomalo privlačno. Nagradite sebe posle redovnog treninga. Idite u bioskop, kupite knjigu, zabavljajte se. Jedina  zabranjena nagrada je brza hrana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here