Portal Mladi vas vodi na Festival evropskog filma – sreda 20. maj

Četvrti Festival evropskog filma biće  otvoren u utorak, 19.  maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 19.30 sati,  projekcijom srpskog filma „Ničije dete“ – dobitnikom mnogobrojnih nagrada, među kojima su i čak tri prestižne nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu. Festival će otvoriti šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport.

Na ovogodišnjem Festivalu u Domu omladine Beograda će od 19. do 24. maja biti prikazano ukupno 19 filmova u čijoj su produkciji ili koprodukciji učestvovale 22 zemlje članice EU. Među odabranim filmovima se nalaze i ovogodišnji laureati na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, poput festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji ili na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Portal Mladi u saradnji sa EU Info centarom vas vodi na sve projekcije sa ovogodišnjeg Festivala. Pratite našu FB stranicu, od 17. maja krećemo sa podelom karata i delićemo  ih dok ne podelimo za sve projekcije.

Svakoga dana u 12h ćemo postaviti objavu na FB stranici sa informacijama o podelili karata!

PRATITE NAS!

Sreda, 20. 05, 17:00

Ispit (A vizsga, Mađarska, 2011,89 min)

  • Režija: Péter Bergendy
  • Uloge: Zsolt Nagy, János Kulka, Péter Scherer

Izuzetno napet triler koji plastično dočarava političke zategnutosti tokom Drugog svetskog rata. Pouzdanost nekada nedodirljivog agenta nacionalne bezbednosti je stavljena na probu nakon neuspešne revolucije u Mađarskoj 1956. godine. Svaki službenik Nacionalne bezbednosti mora da se podvrgne testiranju koje će utvrditi da li je istinski posvećen komunizmu, što dovodi do šizofrenih situacija u kojima špijuni istovremeno prate i bivaju praćeni.

Sreda, 20. 05, 19:00

Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, Švedska/Nemačka/Norveška/Francuska, 2014, 101min)

  • Režija: Roy Andersson
  • Uloge: Holger Andersson, Nils Westblom, Viktor Gyllenberg
  • Nagrade: Zlatni lav za najbolji film na Festivalu u Veneciji

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji, neobičan film jednog od najznačajnijih reditelja današnjice. Kroz seriju komičnih vinjeta u kojima ima scena iz švedskih krčmi iz četrdesetih godina prošlog veka i prikaza švedske invazije na Rusiju u 18. veku, film prati dvojicu putujućih trgovaca kroz savremeni Geteborg.

Sreda, 20. 05, 21:00

Viktorija (Viktoria, Bugarska/Rumunija, 2014, 155 min)

  • Režija: Maya Vitkova
  • Uloge: Irmena Chichikova, Daria Vitkova, Kalina Vitkova

Ova potentna drama koja preispituje život u komunizmu u poslednjoj deceniji njegovog postojanja skrenula je pažnju na izuzetan rediteljski talenat debitantkinje Maje Vitkove. Viktorija je rođena bez pupčane vrpce i njena veza sa majkom je pokidana i pre nego što je započela. Ona je proglašena “bebom decenije”, a majčinu ljubav zamenjuje sveopštom pažnjom i brigom društva. Nakon završetka komunističkog režima u Bugarskoj, Viktorijin svet se u potpunosti menja, a životne teškoće stvaraju novu vezu između majke i ćerke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here