Kultura na dar – Pančevo film festival

Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je 26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji. Četvrti film koji vam predstavljamo u kategoriji „događaji“ je film pod nazivom „Pančevo film festival“. Prema odluci žirija ovo je najbolji film u kategoriji „događaji“.

Pančevo (mađ. Pancsova, nem. Pantschowa, svk. Pánčevo) je grad koji se nalazi u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, u Republici Srbiji. Nalazi se na obalama Tamiša i Dunava, u južnom delu Banata i ono je administrativno sedište grada Pančeva, kao i Južnobanatskog upravnog okruga. Pančevo je četvrti grad u Vojvodini po broju stanovnika.

Pančevački filmski festival (PAFF)

Pančevački filmski festival (PAFF) je internacionalni takmičarski festival dugometražnog i kratkog filma čije se prvo izdanje održalo u Pančevu, jednom od industrijskih centara Srbije, u toku prve nedelje meseca septembra (od 03. 09. 2014. do 07. 09. 2014. godine).

Pančevački filmski festival je manifestacija i platforma posvećena negovanju i promociji nezavisne autorske kinematografije, ali i filmova nastalih u ozbiljnijim i bogatijim produkcijama koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi, estetici, dakle svim onim filmovima koji se zrelo i inovativno služe vizuelnim komuniciranjem.

Glavna misija festivala je da predstavi, istraži i proširi ideje i pitanja šta sve kinematografija danas može da bude, kao i da, kroz prisustvo mladih talentovanih autora na festivalu, promoviše i pruži podršku novoj generaciji filmskih umetnika.

„Naša želja je da napravimo jednu kulturnu manifestaciju koja će obogatiti život građana Pančeva, okoline i regiona, i uticati na stvaranje platforme za jedan drugačiji vid filmskog izraza i komunikacije. Takođe, želimo da inicramo i utičemo na formiranje i stvaranje nove filmske publike, na buduće filmadžije i filmofile. Na one koji će, na našem festivalu, po prvi put imati priliku da vide drugačiju vrstu kinematografije i da, pritom, imaju priliku da od samih autora čuju i nauče kako, zašto i na koji način se filmovi prave, čitaju, gledaju i vole.“ – Ognjen Glavonić, umetnički direktor festivala      

Tokom pet dana Pančevo je postao grad – festival, sa ne samo bogatim filmskim programom (dva takmičarska i dva revijalna programa), već i muzičkim, likovnim, strip i edukativnim programima. Sa gostima iz sveta kulture i umetnosti koji će, učešćem na tribinama, razgovorima, radionicama, svoje znanje i iskustvo podeliti sa publikom. Ideja je i da se u toku festivala na raznim gradskim lokacijama, galerijama, parkovima i ulicama održe koncerti i izložbe savremene strip, primenjene i umetničke scene.

Pogledajte kratak film autora Davida Mađara koji govori o Pančevačkom filmskom festivalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here